Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанасов: Това не е блъф, готови сме да направим компромис

Политика

Атанасов: Това не е блъф, готови сме да направим компромис

Атанасов: Това не е блъф, готови сме да направим компромис - Tribune.bg
Снимка:

"Служебната власт е изключително удобна на статуквото. Но основният въпрос на тези избори е ще се прекрати ли политическата криза и ще има ли редовна власт. По тази тема нашата коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ първа излезе с план. Към този момент виждам, че той е единственият реалистичен за осигуряване на редовна власт. Това не е блъф, готови сме да направим компромис, за да се излъчи изпълнителна власт, която ще бъде относително независима от законодателната". Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов пред Нова ТВ.

„Обяснихме много внимателно как може да бъде направена редовна власт, след като бъде намерено мнозинство, което да се обедини около една високо авторитетна личност, равноотдалечена от партиите, относително самостоятелна при вземането на решения“, уточни той.

Според него, по смисъла на българската Конституция, когато се формира изпълнителна власт, Народното събрание първо избира премиер и по негово предложение се гласува правителство.

„Колегите от ГЕРБ-СДС нямат план. Това, което бившите министри на Борисов и хората от най-близката му свита постоянно обясняват, че той трябва да бъде кандидат за премиер, е несериозно и няма да се случи. Това е предизборна риторика“, каза Атанасов и отбеляза, че няма да подкрепят първи мандат във вида, в който ГЕРБ-СДС смятат да им го предложат. „Те също приемат компромиса, на който и ние сме готови. Ако и от двете страни има такъв, може да се намери решение през реалистичния план, който ние предлагаме“, допълни той.

„Трябва да се създаде и намери механизъм за общо решение. Не някой да предлага или да подмушва. Защо да не се намери някакъв форум на нотабили от българската политика, които да предложат списък с авторитетни хора“, твърди съпредседателят на ПП-ДБ.

Атанасов очерта профила на евентуалния премиер като „един много ерудиран български дипломат, с добро име пред нашите партньори на Запад, дългогодишна кариера и познаващ международната политика“.

„Например човек с богата биография, който е бил на върха на кариерата си. Някой бивш конституционен съдия. Има няколко такива, които са много авторитетни. Има избор, въпросът е да съществува и обща воля за излизане от политическата криза“, посочи Атанасов.

По думите му държавата е „обрасла с институции с изтекли мандати“. „Това трябваше да бъде сериозна задача на предишното и по-предишното Народно събрание. Това беше и един от важните фактори, заради които катастрофира ротацията“, уточни Атанасов.

Според него „Движение за права и свободи-Ново начало“ на Делян Пеевски се интересува основно от това кой ще е следващият главен прокурор, по какъв начин да бъде избран и кой да е председателят на Върховния административен съд. „Тези два избора биха могли да препънат и следващия парламент. Това е въпрос на първо място към Борисов и ГЕРБ-СДС, защото ние сме твърди противници на избора на Борислав Сарафов. Няма да се предадем, ще се борим докрай“, добави Атанасов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети