Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанасова: Радев изложи на риск много хора, трябва да се извини на естонския президент

Политика

Атанасова: Радев изложи на риск много хора, трябва да се извини на естонския президент

Атанасова: Радев изложи на риск много хора, трябва да се извини на естонския президент - Tribune.bg
Снимка:

Трябва да има обществен дебат за нуждата от промяна на действащата Конституция

„Няма начин президентът да не знае, че имам болен от COVID-19 висш офицер. Да твърдиш, че това е активно мероприятие и че не си знаел, беше опровергано многократно. И да изложиш 33 души на риск е опасен прецедент“, коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в ефира на БНТ. Тя призова Румен Радев да поднесе извинение на естонския президент. „Не сме далеч от дипломатически скандал. Не е късно Румен Радев да поднесе извинение на естонския президент“, каза тя.

Скандалът около Радев гръмна миналата седмица, когато се разбра, че той е бил контактен със заразения шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров, дал положителен тест на 18-ти октомври.
Радев заминал на посещение в Естония, въпреки че е бил информиран още в неделя. Това стана и причина българската делегация да прекъсне посещението си в Естония. Делегация е била изолирана в хотел, съобщи тогава президентът на Естония Керсти Калюлайд.

Десислава Атанасова коментира идеята за промени в Конституцията.

Мисля, че няма да загубим от един обществен дебат по темата - има ли нужда от Велико Народно събрание, има ли нужда от промяна на действащата Конституция, каза тя.

„Единствено Конституционният съд може да каже дали комисията за нова конституция в парламента е легитимна и Румен Радев има право да изисква това. Няма да загубим от обществен дебат за това, дали има нужда от Велико народно събрание. За провеждането му е необходима не само политическа воля, но и математическо мнозинство“, обясни Атанасова, която е и председател на временната комисия за проект на промени в Конституцията.

Атанасова уточни, че настоящото Народно събрание няма да работи над проекта за нова Конституция, а това ще прави мандатът и съставът на Великото Народно събрание, т.е., 400 избрани и по волята на българския народ хора, експерти, професионалисти, които ще предложат нова конституция. Погрешно е, ако това е мнението на някой, че настоящото мнозинство или настоящото Народно събрание ще прави промените, коментира тя.

„Комисията няма функция на Велико Народно събрание, нито настоящият състав на парламента има такива функции. Единственото, което може да направи 44-тото Народно събрание, е да вземе решение дали ще се проведат избори за Велико Народно събрание и съответно да се разпусне. Това беше и идеята, когато се инициира дебатът за проект за нова конституция. Тя е и отговор на някои от призивите на протеста“, допълни Атанасова.

Десислава Атанасова коментира и изказването на Борисов, че ще подаде оставка, ако се съберат 160 гласа.“В деня, в който се съберат 160 гласа за решение за свикване на Велико Народно събрание и разпускане на настоящия парламент, премиерът ще подаде оставка - това е доста симпатично за опозицията, но на практика те явно вече не искат неговата оставка, защото няма да гласуват такова решение“, каза тя.

Атанасова допълни, че е имало само едно заседание на комисията до момента. Предстои среща на всички парламентарни групи и изпълнителната власт с Венецианската комисия, може би в началото на ноември, но ще бъде до 6 или 7 ноември - виртуална среща по темата „Проект на нова конституция“ основно в главата Съдебна власт, уточни тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (8)

Кой , Кога , Кого е информирал Дрън , дрън , ръждясала КАФа , КоФа ! Кажете : Кой, Кога , Кого е информирал ,Година , Дата , Час , Начин на информирането . Кой е Приел информацията ! всичко друго е блЯ , блЯ , празни приказки от хЕлементарни хорица!
24.10.2020 12:15 / Отговор
Аут! пРезидентски бълвоч!
24.10.2020 12:53
Jun Дали са ти казвали че си пълен олигофрен. Едва ли знаеш какво значи това, но се свържи с лекуващия си лекар и му кажи да не ти разхлабва каишаката на кревата толкова много. Не че нещо, но ако някак си те среща - лошо ти се пише
24.10.2020 13:23
ИЗВИНИ СЕ БЕ................ РУСОФИЛ-ДЕБИЛ..!!!!!!!
24.10.2020 16:38
Ами този генерал може да се е заразил на 17.09. или въобще да не е заразен. Май Каракачанов имаше много дрезгав глас по време на празника, може би да е грипав. А тази простакеса , истинска п@@ка, като шефката си разбира от право, толкова колкото циганчето Борисов.
24.10.2020 14:23 / Отговор
КОЙ ПРОДАДЕ МАКЕДОНИЯ?..... КОЙ ПРОДАВА БЪЛГАРИЯ?........-.............. ЧЕРВЕНА РУСОФИЛСКА ПАПЛАЧ -КАПУТ!!!
24.10.2020 16:35
ВВС Фатмака е бил информиран преди да тръгне за Естония! От ВВС го потвърдиха официално и то няколко пъти! Каза го и здравния министър!
Но червен трол не чете, не слуша! Той пише по зададените опорки! Фатмака също! Да се маха веднага! Никой не му ще извиненията, защото и те ще бъдат лъжа!
25.10.2020 07:51 / Отговор
Госпожо вчера се видя, че Борисов е застрашил много хора.
26.10.2020 08:09 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати