Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанасова: Решението на КСНС препотвърждава, ще се работи за по-сериозен бюджет за отбрана

Политика

Атанасова: Решението на КСНС препотвърждава, ще се работи за по-сериозен бюджет за отбрана

Атанасова: Решението на КСНС препотвърждава, ще се работи за по-сериозен бюджет за отбрана - Tribune.bg
Снимка:

Решението на КСНС препотвърждава позицията на всяка една от парламентарните сили, че ще се работи за по-сериозен бюджет за отбраната. Това заяви пред журналисти след срещата на „Дондуков“ 2 председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова.

По думите й целта е достигане на 2 % от БВП до 2024 г.

„С голяма загриженост подходихме към докладите на службите, които бяха представени. Те оценяват ситуацията такава, каквато е. За съжаление нито един от членовете на КСНС вероятно не е видял последните новини и изявлението на Столтенберг по отношение на ескалацията или деескалацията по темата Русия - Украйна и намесата на НАТО“, каза още Атанасова.

„Току-що завършилият КСНС стана ясно, че средствата, които са отделени от републиканския бюджет през последните години са направили възможно плащането на самолетите Ф- 16. Това, ако не е достигане до капацитет по отношение на бойна готовност? Преди това никой не беше действал в тази посока. Обсъждахме, че тепърва предстоят разговорите за следващите 8 Ф - 16, но трябва да кажем, че в момента ние все още нямаме готовност с ремонта на „Граф Игнатиево“, каза още Десислава Атанасова.

По думите й това е проблем на служебните правителства.

Тя посочи, че на КСНС са обсъдили проблем, който стои при възлагане на обществени поръчки.

„Силно се надявам всички предложения, които ще бъдат внесени, да не противоречат на европейски директиви. Има две европейски директиви по отношение на праговете, включително и за отбраната. В този смисъл не мисля, че НС ще предпочете да наруши европейското законодателство“, допълни още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Десислава Атанасова коментира и темата „Барселонагейт“.

„Не съм запозната с изявлението на Специализираната прокуратура, но все си мисля, че това е тема, която през 2020 г. точно през месец февруари беше тема, която циркулираше в общественото пространство. Странно как две години по-късно отново всички заговориха за някакъв доклад, неясно от чии органи издаден, неясно защо не подписан", каза още Атанасова.

По думите й ситуацията в държавата е ясна: „като няма хляб, има зрелища“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети