Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанасова: С мораториума на ГЕРБ потребителите щяха да плащат по-малко

Политика

Атанасова: С мораториума на ГЕРБ потребителите щяха да плащат по-малко

Снимка:

Тя отрече твърденията, че ГЕРБ имат връзка и са лобирали за ВЕИ бизнеса

„Не сме се опитвали да подхлъзнем управляващите с мораториума“. Това заяви по bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. По думите ѝ предложението на ГЕРБ-СДС е решавало темата с цената на тока, ВиК услугите и топлоенергията.

„Днес депутатите „ремонтираха“ приетите вчера текстове.Министерски съвет към този момент няма все още никаква идея какви решения ще вземе за в бъдеще, за да стопира шоковото поскъпване от 1 януари за битовите потребители. Това решение заместваше едно решение за временна комисия, която да анализира, да структурира всички проблеми в сектор Енергетика“, каза Атанасова.

 Според нея проблемите в сектора са два - първо, че трябват спешни мерки, защото на 1 януари цената на енергията за битовите потребители ще се увеличи с 10-15 %. И второ - няма време да се вземе каквото и да е друго решение.

„Правителството, както и НС не могат да се месят в работата на един независим орган като КЕВР. Вчера ние взехме едно добро решение и то беше подкрепено със 186 гласа в пленарна зала. Това е конституционно мнозинство“, каза председателят на НГ на ГЕРБ.

Атанасова посочи, че преди днешните поправки, потребителите биха плащат на по-ниски цени.

„Те препотвърдиха своето решение от вчера, въпреки че имаше известен ремонт на мораториума с две изключения. Едното – цените няма да са нива от 1 януари, по-ниските цени, а на нива от днес. Второто – това решение е съобразено с конкретен срок, до края на месец март 2022 г.“, обясни Атанасова.

Тя каза още, че днес са били направени две конструктивни предложения от ГЕРБ, които са били отхвърлени. Според нея не е обърнато внимание на бизнес потребителите. Тя отрече твърденията, че ГЕРБ имат връзка и са лобирали за ВЕИ бизнеса.

„С това, че днес предложихме подобни рестриктивни мерки категорично означава, че не сме обвързани с такъв тип бизнес и искаме еднакви правила за всички“, посочи Атанасова.

Относно изискването за зелен сертификат за парламента, Атанасова каза, че трябва да важат еднакви правила за всички:

„Повече от седмица ние демонстрираме, че депутатите са една богоизбрана част от обществото и за там нищо не важи. Работим 240 души в една зала, плюс журналисти и администрация. Абсолютно несериозно е“.  

 

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема