Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Аврамова: Експерти и учени ще подпомагат МРРБ при реализацията на политиката в отрасъл ВиК

Политика

Аврамова: Експерти и учени ще подпомагат МРРБ при реализацията на политиката в отрасъл ВиК

Снимка:

Разработва се Национален инвестиционен план за водоснабдяване и канализация, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството

„За реализацията на инвестиционни проекти, които ще се изпълняват от новоконституирания Български ВиК холдинг ще се разчита на висококвалифицирани специалисти – хидроинженери, ВиК инженери, хидрогеолози. В рамките на холдинга се обмисля и създаването на научно-аналитично звено, което да подпомага работата в отрасъла при взимането на управленски решения, в т.ч. и анализ на необходимостта от изграждане на нови водни обекти.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на днешния парламентарен контрол, съобщиха от МРРБ. 

Разработва се Национален инвестиционен план за водоснабдяване и канализация, като последният е условие за отпускане на средствата предвидени за следващия програмен период по оперативните програми и ще бъде основен документ, по който ще се планират и изпълняват инвестиции и от други източници, в това число и холдинга.

В момента МРРБ разглежда всички съществуващи проекти за изграждане на язовири в страната, включително и които са били спрени.

„Ще разчитаме на представителите на научната общност, с които да бъдат анализирани тези проекти, за да се намерят най-подходящите решения за обезпечаване на водоснабдяването в страната“, подчерта министърът.

На депутатски въпрос относно проектирането и строителството на язовир ,,Черни Осъм“ за водоснабдяването на Плевенска и Ловешка области, министърът обясни, че поради изминалия дълъг период от проектирането му е необходимо да се направят нови актуални хидрогеоложки проучвания, свързани с изследвания на водосборния басейн и да се изготви нов проект, който да е както икономически, така и екологично целесъобразен.

При проучването следва да се има предвид дългосрочната прогноза за бъдещото потребление на вода в обособената територия, която показва намаляване на водопотреблението, както за питейно-битови нужди, така и за индустрията, стана ясно от думите на Аврамова.

 В Парламента регионалният министър коментира, че проектът на Закон за водоснабдяване и канализация ще бъде представен за обществено обсъждане в срок до 15 май тази година и след приемането на му ще бъде направен анализ на поднормативната уредба, свързана с него, като ще бъдат предприети съответните действия за изменение, допълнение или създаване на нови подзаконови актове, включително и Наредба 4 за условията и реда за присъединяване на потребители и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи.

Петя Аврамова припомни, че миналата година са били приети промени в наредбата, които са насочени към оптимизиране на част от процесите на инвестиционното проектиране и намаляване на административната и финансова тежест. Създадена е изрична уредба възложителите да разполагат с механизъм за заявяване получаването на необходимите за инвестиционен проект изходни данни и условия за присъединяване от експлоатационните дружества, едновременно с искането за издаване на визата за проектиране.

С приемането на новия закон и промените в Наредба 4 трябва да се намерят механизми за решаване и на наболелия в общественото пространство проблем с разпределението на водата, която се отчита от общия водомер в сградата, стана ясно от думите на министъра.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още