Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Австрия ще подкрепи пред ЕК страната ни да получи 2 млрд. евро за засилване на граничния контрол

Политика

Австрия ще подкрепи пред ЕК страната ни да получи 2 млрд. евро за засилване на граничния контрол

Австрия ще подкрепи пред ЕК страната ни да получи 2 млрд. евро за засилване на граничния контрол - Tribune.bg
Снимка:

Държавният глава Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер провериха сигурността на българската граница и противодействието на миграционния натиск. После двамата пристигнаха в Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Пред канцлера българският президент подчерта, че страната ни е построила съоръжението със собствени средства.

„През изминалата година натискът нарасна и действията на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките на 4 месеца ние загубихме 4 полицаи, а десетки други са ранени”, каза Радев. 

„България подобри значително организацията на охрана по границата с Турция, инсталирахме нови технически системи, предприемаме действия за по-добра подготовка на служителите на гранична полиция. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на Европейския съюз полага огромен труд, за да се справи с това предизвикателство”, добави той на брифинг съвместно с австрийския канцлер в Елхово.

Президентът поясни, че „сме изправени срещу мощна, добре организирана международна мрежа за трафик на мигранти с центрове и клонове в различни държави в ЕС. И немалко от трафикантите, които залавяме на нашата територия са  граждани на държави - членки на ЕС”.

Нехамер благодари за гостоприемството и изказа  съболезнования на близките на загиналите полицай.

„Благодарни сме за усилията, които България полага, но не е достатъчно, трябва и активни действия.  Президентът изложи средствата, които трябва да бъдат положени, за да се засили контролът и ние пред ЕК ще защитим българската позиция и тези 2 млрд. евро да бъдат предоставени на българската страна. Разбира се, тези средства ще бъдат използвани за закупуване на високопреходими автомобили, за закупуването на технически средства и ние напълно заставаме зад България. Ние заедно работим срещу борбата с каналджийството, на това място е изключително важно да се подчертае, че трябват законодателни промени”, уточни още Нехамер. „На нас са ни необходими нужната законова база, която да даде възможност на защитниците на границата да действат активно, да има обща политика за отблъскване на мигрантите на границата, защото не искаме хората, които се занимават с тази незаконна дейност, да се възползват от нашите социални системи. Цел на моето посещение тук е и да предам на ЕК от каква подкрепа се нуждае България в защитата на този толкова особен участък от българската граница”.

„Трябва да се изправим пред факта, че системата Шенген се намира в голяма криза. Шенгенската система, би трябвало да означава, че вътре в нея не трябва да има граничен контрол, но реалността е различна. От 2015 г. Германия въведе отново граничен контрол по границата си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път въведе граничен контрол по границата със Словакия, Австрия контролира с гранични служители границата със Словакия, Словения и Унгария. Това очертава именно този голям проблем, който можем да решим единствено заедно. Първото, което трябва да направим е да укрепим границата и да намалеят мигрантите, които преминават през нея. Също така трябва да има ясен сигнал на европейско ниво, че страните, които са на първа линия, не са изправени сами пред този проблем, че не са оставени сами с въпроса за предоставянето на статут на бежанци и това е въпрос от правно ниво”, подчерта още канцлерът на Австрия.

„Ние охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре от редица държави, които са в Шенген. Шенгенското пространство олицетворява една от най-значимите ценности на Европейския съюз. Освен сигурност има икономически и други измерения. Аз мисля, че не е справедливо ние с Румъния да бъдем извън Шенген“, заяви Радев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети