Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бабикян, Хаджигенов и Капон искат отзоваване на руския посланик

Политика

Бабикян, Хаджигенов и Капон искат отзоваване на руския посланик

Бабикян, Хаджигенов и Капон искат отзоваване на руския посланик - Tribune.bg
Снимка:

 

Руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде отзована до 72 часа, като бъде обявена за персона нон грата.  За това настояват Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Мария Капон от "Ние идваме", като за искането си  се обръщат  към премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска. 

„След като лицето Митрофанова публично обиди целия български народ и властта с определението „подлоги“, на 3-ти март тя си позволи груби лъжи и фалшификация на българската история. Прякото сравнение между Освобождението на България и кръвопролитната касапница в Украйна е гавра с нашата история и памет“, пишат от "Ние, идваме". 

Ето и целия текст:

Обръщаме се към министър-председателя на Република България г-н Кирил Петков и министъра на външните работи г-жа Теодора Генчовска, прилагайки най-кратката дипломатическа процедура да отзоват в рамките на 72 часа Н. Пр. Елеонора Митрофанова от страната ни, като бъде обявена за персона нон грата.

След като лицето Митрофанова публично обиди целия български народ и властта с определението „подлоги“, на 3-ти март тя си позволи груби лъжи и фалшификация на българската история. Прякото сравнение между Освобождението на България и кръвопролитната касапница в Украйна е гавра с нашата история и памет.

Руската императорска армия никога не е избивала българско мирно население и деца. Обратно, българите са служили като опълченци и са се сражавали заедно. Днес за опълченци се записват в Съпротивителните сили на Украйна.

В Освободителната за страната ни война никога не е имало бежански поток от православни българи, който да напусне територията на Българската екзархия. За свободата на България загиват хиляди етнически украинци, които са оставили костите си в паметните могили на страната ни.

Разбираме неудобството на лицето Митрофанова, което избяга от тържествата на Паметника на Шипка днес, но не може да избяга от историческата истина, известна на поколения българи. Абсурд е да се сравнява Цар Александър II, наричан Освободител, с кървавия диктатор Владимир Путин. Такова поведение към чувствителна за българския народ тема, свързана с националния ни празник, не си е позволявал дори посланик на Съветския съюз в рамките на комунистическия режим в България. Надяваме се на спешни действия, които да запазят от посегателства честта и достойнството на българските граждани.

Николай Хаджигенов

Арман Бабикян

Мария Капон

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети