Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Българите са оптимисти за бъдещето на Европа

Политика

Българите са оптимисти за бъдещето на Европа

Снимка:

Имат високо доверие в европейските институции, показват данните на Евробарометър

Българите остават оптимисти за бъдещето на Европа и са с високо доверие към европейските институции. Това показват данните на Евробарометър от края на миналата година, цитирани от БГНЕС.

57% от българите са оптимисти за бъдещето на Съюза. Общо 58% от европейските граждани имат положителни нагласи за бъдещето на общността.

Традиционно българите споделят положителни възгледи относно идеята държавите от Западните Балкани да се присъединят към Европейския съюз. 51% от българите подкрепят приемането на нови държави-членки. Този показател е по-висок от средноевропейския (43%).  

Малко повече от половината (53%) от българските граждани над 15 годишна възраст декларират, че имат доверие на Европейския съюз. Това е с 9 на сто над средната стойност за Съюза. Под една трета от българите заявяват, че нямат доверие на Брюксел.

Сред държавите с най-висока степен на доверие към ЕС са Литва (65%), Дания (60%), Швеция (59%), Холандия (57%), Малта (56%) и Португалия (55%). На средноевропейско ниво се регистрира известен ръст в положителната оценка към ЕС – 43%, ръст с 3 процентни пункта в сравнение с пролетта на 2018 г.

Българските граждани запазват одобрението си към институциите на ЕС и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните им еквиваленти. Над половината от анкетираните (51%) вярват на Европейския парламент, а в същото време едва 13% имат доверие на Народното събрание. Доверието в Европейската комисия е 45% (ръст от 2% спрямо пролетта на 2018 г.), а това в националното правителство – 22%.

Най-силна подкрепа у нас има към възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги. 87% от българите одобряват тази европейска политика. Общата политика за отбрана и сигурност се подкрепя от 72%, общата външна политика на ЕС – от 62%, а общата енергийна политика – от 60 на сто от българите.

Сред европейските политики българското обществено мнение традиционно изразява най-висока подкрепа (87%) за възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги. Общата политика за отбрана и сигурност се подкрепя от 72%, общата външна политика на ЕС – от 62%, а общата енергийна политика – от 60 на сто от българите.  

 


Коментари (1)

Асен Заалужаваме го това доверие
14.02.2019 13:38 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още