Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Българите са оптимисти за бъдещето на Европа

Политика

Българите са оптимисти за бъдещето на Европа

Българите са оптимисти за бъдещето на Европа - Tribune.bg
Снимка:

Имат високо доверие в европейските институции, показват данните на Евробарометър

Българите остават оптимисти за бъдещето на Европа и са с високо доверие към европейските институции. Това показват данните на Евробарометър от края на миналата година, цитирани от БГНЕС.

57% от българите са оптимисти за бъдещето на Съюза. Общо 58% от европейските граждани имат положителни нагласи за бъдещето на общността.

Традиционно българите споделят положителни възгледи относно идеята държавите от Западните Балкани да се присъединят към Европейския съюз. 51% от българите подкрепят приемането на нови държави-членки. Този показател е по-висок от средноевропейския (43%).  

Малко повече от половината (53%) от българските граждани над 15 годишна възраст декларират, че имат доверие на Европейския съюз. Това е с 9 на сто над средната стойност за Съюза. Под една трета от българите заявяват, че нямат доверие на Брюксел.

Сред държавите с най-висока степен на доверие към ЕС са Литва (65%), Дания (60%), Швеция (59%), Холандия (57%), Малта (56%) и Португалия (55%). На средноевропейско ниво се регистрира известен ръст в положителната оценка към ЕС – 43%, ръст с 3 процентни пункта в сравнение с пролетта на 2018 г.

Българските граждани запазват одобрението си към институциите на ЕС и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните им еквиваленти. Над половината от анкетираните (51%) вярват на Европейския парламент, а в същото време едва 13% имат доверие на Народното събрание. Доверието в Европейската комисия е 45% (ръст от 2% спрямо пролетта на 2018 г.), а това в националното правителство – 22%.

Най-силна подкрепа у нас има към възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги. 87% от българите одобряват тази европейска политика. Общата политика за отбрана и сигурност се подкрепя от 72%, общата външна политика на ЕС – от 62%, а общата енергийна политика – от 60 на сто от българите.

Сред европейските политики българското обществено мнение традиционно изразява най-висока подкрепа (87%) за възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги. Общата политика за отбрана и сигурност се подкрепя от 72%, общата външна политика на ЕС – от 62%, а общата енергийна политика – от 60 на сто от българите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Асен Заалужаваме го това доверие
14.02.2019 13:38 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети