Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Българите са с устойчиви проевропейски нагласи, сочи изследване на европейските ценности у нас

Политика

Българите са с устойчиви проевропейски нагласи, сочи изследване на европейските ценности у нас

Българите са с устойчиви проевропейски нагласи, сочи изследване на европейските ценности у нас - Tribune.bg
Снимка:

Вярваме повече на Европейския съюз, отколкото на някои родни институции. Искаме Македония, Албания и Сърбия в Общността

Научната общност от социолози, антрополози и политолози представи изследване на европейските ценности в България на кръгла маса в парламента. Подобно проучване се прави веднъж на 10 години.

„Брекзит и миграционната вълна поставя европейските ценности на изпитание и в нова светлина“, заяви в началото на събитието  председателят на парламента Цвета Караянчева.

Проучването сред българските граждани свидетелства, че те се радват на по-голям контрол върху живота си. С 10 пункта се отмества показателя „моят живот е в моите ръце“. Така мнозинството хора декларират, че са в състояние да управляват и планират собствения си живот.

Няма отклонение в одобрението за Европейския съюз. Доверието към него е повече от родните институции като медии, полиция, парламент и т. н. При отношението към нашите съседи също имаме революционна промяна – искаме и Македония, и Албания, и Сърбия в ЕС. Отношението към Турция също е на доста високо ниво на одобрение. Голямата промяна спрямо 10 години назад е, че хората искат да учат децата си на толерантност. С 13 пункта е скочил този показател.

В коментара си доц. Антоний Гълъбов отбеляза факта, че в българското общество да си европеец и патриот не е едно и също нещо. „Онова, което се появи преди 10 г. не е истински патриотизъм, а става дума за затваряне и капсулиране, загуба на доверие от институции и страх от чужденци. Българското общество не получи съгласие за миналото си и затова не може да гради бъдещето си“, подчерта той.

Остро несъгласие по въпроса изрази народният представител от ВМРО Александър Сиди.

 „Аз съм против политиката, която ЕС прилага. Това не ни прави хора, които искаме да закрием ЕС утре сутринта. Онези „зли хора“, които искаха Брекзит са повече от половината британци. Аз не го разбирам, но като демократ оценявам техния избор. Ние говорим срещу налагането на ценности на всяка цена, тези либерални ценности от Европа са нещото, което ние не приемаме“, заяви той.

Доц. Данаил Смилов обърна внимание, че в изследването над 80% от българите отхвърлят всяко политическо насилие. Лошите новини според него са, че над 50% от хората не са доволни от това как функционира демокрацията.

„Около 14% вярват в политическите партии. Подобно е отношението към съд и прокуратура, и дори по-малко е доверието в тях“, посочи Смилов.

В отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни, че тези 10 г., които обхваща изследването Европа е по-различна.

„Всеки разчита на помощта на европейските държави. За България това е факт, но Европа е солидарна към нас, за да се намали миграцията. Да сложим фокус – през последните 3 години Европа е подложена на сериозна хибридна атака и има доста проводници, които помагат. След конфликтите в Близкия изток се изградиха антиевропейско позициониране на медии и партии“, подчерта Цветан Цветанов.

За него всеки е свободен да прави политически партии, но предизвикателството на новите европейски  избори ще е дали хората ще заложат на системните партии или ще се подведат от антиевропейско говорене на нови партии или граждански движения.

Три неща са особено важни за българите в допитването, а именно висок икономически ръст, да си говорят гражданите с политиците, а последните да ги изслушват и  уютната подредената чиста среда.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Етикети България, ЕС

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп