Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Българите в РСМ пред Радев: Не може историческото минало да е разменна монета в политически преговори

Политика

Българите в РСМ пред Радев: Не може историческото минало да е разменна монета в политически преговори

Българите в РСМ пред Радев: Не може историческото минало да е разменна монета в политически преговори - Tribune.bg
Снимка:

Те настояха за промяна в учебниците и отразяване на историческата истина

Представители на организации и сдружения на българите в Северна Македония се срещнаха с президента Румен Радев, за да изложат своята позиция, както и да поискат преди преговорите за членство на РСМ да се гарантират техните права.

„Ние искаме децата ни свободно да се самоопределят като българи. Искаме в РСМ да можем да участваме пълноценно и интегрирано в

в културния и обществен живот. Повече от българите тук искаме да бъде защитено нашето културно-историческо наследство, защото виждаме всеки ден как се руши.  Настояваме за изсветляване на историческата истина за нашите общи предци и да бъде отразена в образованието. Повече не можем да търпим, нашите деца да се връщат от училище разплакани, защото някой ги убеждава, че техните бащи и дядовци са фашисти, окупатори и били враг на народа в РСМ. Езикът на омразата повече не може да бъде търпян“, настояха те пред Радев.

Българите в РСМ заявиха още, че промяната на учебниците е фундаментът, върху който ще отразим нашите отношения и те да бъдат на базата на почит като те не се третират като граждани второ качество.

„Очакваме ясна и категорична позиция преди РСМ да започне преговори с ЕС. Имаше много информации и започна у нас да се създава представа, че българското правителство е поело ангажименти и ще доведат до тези въпроси да бъдат отложени в преговорния процес. За нас това е рисковано. Дали България продължава подкрепя нашите искания за равенство за промяна с борбата с езика на омраза, което трябва да стане преди началото на ЕС. Не може историческото минало да е разменна монета в политически преговори“, подчертаха те. От своя страна Радев заяви, че България иска РСМ в ЕС.

„ Държа вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ да бъде задължително условие за даване на съгласие от България за начало на преговорите. Да се защити нашето културно-историческо наследство, трябва да се изкорени езикът на омразата. Вашите деца да не се срамуват, че са българи. Това не е намеса на България във вътрешните дела на Македония. Напротив - това израз на загриженост за РСМ и нейния път към членство в ЕС. В никакъв случай аз не подкрепям всякакви идеи за малцинства, не подкрепям и сепаратистки течния, но подкрепям да бъдете пълноценни граждани, да станете видими в правния мир на страната“, каза президентът на срещата си с представителите на българите в Северна Македония.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети