Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България държи преговорите за еврочленство на Македония да започнат догодина

Политика

България държи преговорите за еврочленство на Македония да започнат догодина

Снимка:

Ние искаме признаване на историята такава, каквато е, заяви Екатерина Захариева

Позицията на България е преговорите с Македония и Албания за членство към ЕС да започнат през 2019 г. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на среща на външните министри на ЕС, които обсъждаха присъединяването на държавите от Западните Балкани в ЕС.

Захариева припомни, че при всяко отваряне на нови глави за започване на преговори ще се иска съгласието на всички държави-членки. Така по проблемни въпроси България ще бъде строга, а страната ни очаква конкретни резултати от работата на съвместната експертна Комисия по историческите и образователни въпроси с Македония.

„Ние искаме признаване на историята такава, каквато е, за да може да отличим преди и след 44-а година. За да го направим, ние трябва да признаем историята такава, каквато е. И бихме искали да видим повече резултати. Подписването на договора не означава, че всичко е свършено. Това е началото на процеса и на работата. Българският национален интерес предполага Македония да стане съюзник в НАТО и започването на преговори за членство, но нека да видим и някакви резултати от работата на тази комисия“, допълни Захариева.

Министрите на външните работи от ЕС бяха запознати от украинския си колега Павло Климкин с последните развития на ситуацията в Азовско море. Те потвърдиха сериозната си загриженост и настоятелния призив за деескалация на напрежението.

,,Отново призовахме за освобождаване на задържаните моряци - знаете, че един от тях е от български произход, за възстановяване на свободното корабоплаване през Керченския пролив. Имаше призив от страна на ЕС да не се отлагат президентските избори и да се спазват човешките права от страна на Украйна в районите, където е въведено военно положение”, каза Захариева.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още