Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България е готова да подпомогне с ток Украйна през зимата

Политика

България е готова да подпомогне с ток Украйна през зимата

България е готова да подпомогне с ток Украйна през зимата - Tribune.bg
Снимка:

България може да помогне на Украйна с електроенергия през зимата, стана ясно от среща на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който е на посещение в Париж за участие в конференцията за ядрена сигурност на Украйна, с украинския му колега Герман Галущенко.

"Двамата обсъдиха теми от ключово значение за енергийната сигурност на Украйна през предстоящия зимен сезон като необходимостта от увеличение на входящия капацитет към електропреносната мрежа на страната от 1.7 на 2.5 гигавата, както и възможностите на България за солидарна помощ към украинския народ чрез предоставяне на електроенергия за зимата", съобщи Министерството на енергетиката, без да дава повече подробности за разговора.

Както е известно, България няма пряка инфраструктурна връзка, по която би могла да изнася директно ток за Украйна. Това би могло да се осъществи през Румъния и Молдова.

Малинов и Галущенко са обсъдили и сделката за продажба на реакторите от АЕЦ „Белене“ на Украйна, се посочва в прессъобщението на енергийното министерство, но също не се дават повече подробности. 

България и Украйна подписаха меморандум за сътрудничество в областта на ядрената енергетика през юли 2023 г. по време на посещението на президента Володимир Зеленски у нас. По силата на това споразумение беше създадена работна група, която да анализира възможностите двата реактора от типа ВВЕР 1000 от прекратения проект "АЕЦ Белене" да бъдат закупени от Украйна и инсталирани в Хмелницката АЕЦ. През септември 50-ото Народно събрание удължи с още половин година мандата на министъра на енергетиката да преговаря за продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна. Междувременно се появиха съмнения, че Киев се е разколебал за покупката на реакторите. Изданието "Политико" съобщи през август, че расте съпротивата на политиците срещу тази сделка, като срещу нея се обявяват дори и депутати от управляващата партия "Слуга на народа".

В Париж енергийният министър Владимир Малинов се е срещнал и с помощник-секретаря на енергетиката по международните въпроси на САЩ Андрю Лайт. Сред темите на разговора е бил напредъкът по проекта за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Министър Малинов и помощник-секретарят Лайт изразиха желанието на българската и на американската страна подписването на договор за инженеринг между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ и консорциума между "Уестингхаус Електрик Къмпани" и "Хюндай енджиниъринг енд къстръкшън" да се осъществи до 30 октомври тази година.

По време на срещата бе отбелязан и напредъкът на страната ни в проучването на приложимостта на малките модулни реактори като допълващи енергийни мощности, които ще допринесат за гъвкавостта на системата. "В реализацията на този процес ще разчитаме на отличното сътрудничество с Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA)", е посочил министър Малинов. Двамата са обсъдили и сътрудничество между България и САЩ в областта на отработеното ядрено гориво, петрола и съхранението на възобновяема енергия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети