Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България е сред държавите-учредители на Коалицията за подпомагане на украински деца

Политика

България е сред държавите-учредители на Коалицията за подпомагане на украински деца

България е сред държавите-учредители на Коалицията за подпомагане на украински деца - Tribune.bg
Снимка:

България и още над 30 други държави и международни организации създадоха в Киев Коалиция за подпомагане на завръщането на украински деца, незаконно депортирани или принудително преместени от Руската федерация от временно окупираните територии на Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. България беше представена от съветника по външна политика и политика за сигурност Драгомир Заков.

Към момента над 19 000 деца са незаконно изведени от Украйна, отделени от семействата им, като руските власти отказват информация за местонахождението им. За част от децата има данни за смяна на самоличността и незаконно осиновяване от руски граждани. Действията на Руската федерация представляват грубо нарушение на Конвенцията на ООН за правата на детето. Това е и едно от най-тежките нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, тъй като засяга най-уязвимите и беззащитните – децата, поясняват от правителството.

Инициативата е част от започналия процес по Формулата за мир за Украйна, в който България, като съпредседател на работната група заедно с Финландия, вече участва активно по теми като продоволствена, ядрена и екологична сигурност.

На 7 декември 2023 г. Министерският съвет одобри присъединяването към Коалицията и изрази готовност България да подпише декларация на страните-участнички, когато тя бъде отворена за подписване.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети