Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България гласува: Избори за 45-ия парламент на страната

Политика

България гласува: Избори за 45-ия парламент на страната

България гласува: Избори за 45-ия парламент на страната - Tribune.bg
Снимка:

Днес се провеждат изборите за 45-то Народно събрание. В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, има и независими кандидати. Броят на избирателите е 6 732 316.

В България има 31 многомандатни избирателни района. Секциите, в които ще можем да дадем гласа си, са общо 11 983, като в 9398 ще има машинно гласуване. 409 са подвижните секции за хора с увреждания. Над 88 секции ще бъдат разкрити в COVID отделения на болници.

Секциите в чужбина за парламентарните избори са 465. Най-много са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

Изборните секции отварят в 7 часа. За край на изборния ден е обявен 20 часа довечера, но ако пред някоя секция все още има чакащи, членовете на комисията трябва да съберат личните им карти и да им позволят да гласуват, но не по-късно от 21 часа.

За първи път България гласува в условията на пандемия.

Карантинираните ще имат възможност да гласуват с подвижни урни.

Специалният медицински протокол за вота изисква дистанция, дезинфекция и задължително носене на маски. В изборните помещения ще се влиза само с поставена маска, която покрива носа и устата, а членовете на СИК са с ръкавици.

От МВР припомниха, че хората, които нямат валиден личен документ, могат да получат удостоверение за гласуване. Паспортните служби в цялата страна ще работят и днес от 8.30 до 19.00 часа.

В цялата страна ще има засилени мерки за сигурност.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети