Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България гони двама руски дипломати, Генчовка знае имената им, но не ги помни

Политика

България гони двама руски дипломати, Генчовка знае имената им, но не ги помни

България гони двама руски дипломати, Генчовка знае имената им, но не ги помни - Tribune.bg
Снимка:

Връчена е и нота за извинение за обидни публикации от представителството на Москва у нас

„Двама руски дипломати са обявени за персона нон грата. Те трябва да напуснат България до 48 часа“. Това обяви пред журналисти външният министър Теодора Генчовска.

„Знаем имената им. Ще излезе официално съобщение на сайта“, допълни тя, като посочи, че не си спомня как се казват, тъй като тъкмо се връща от границата.

„Нямам информация и подробности какъв е бил шпионажът. Имам писмо от ДАНС и главния прокурор. Сега се връщам от границата. Няма конкретни доказателства какъв тип шпионаж или действия са развивали. Там се посочва, че работят против интересите на страната ни“, посочи още Генчовска.

Външният министър заяви, че руският посланик е отказала да се яви във ведомството с мотив, че не е в столицата. Явил се е началник на отдел от руското посолство. Връчени са му две ноти. Едната е за дипломатите, които да напуснат страната ни. А с втората Министерството на външните работи остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници.

„Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България“, заяви директорът на пресцентъра на МВнР.

Българската страна определи използваният от руското посолство език като несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представляващ недвусмислена обида към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация.

„Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред“, посочи още Димитров.

 

 

Другата е с искане за извинение за обидни думи към страната ни публикувани от посолството.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати