Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България и Гърция обсъдиха войната в Украйна и поддържането на стабилността в Черноморския регион

Политика

България и Гърция обсъдиха войната в Украйна и поддържането на стабилността в Черноморския регион

България и Гърция обсъдиха войната в Украйна и поддържането на стабилността в Черноморския регион - Tribune.bg
Снимка:

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на официално посещение в София бе министърът на външните работи на Република Гърция Георгиос Герапетритис.

„България и Гърция са не само съседни страни, но и приятели, съюзници и стратегически партньори. Отношенията между двете страни са ос на стабилността в Югоизточна Европа. В лицето на Гърция България вижда свой близък партньор в региона, в рамките на ЕС и на НАТО“, заяви вицепремиерът.

По време на дискусиите бе поставен акцент върху задълбочаването на отношенията между двете страни по стратегически проекти за свързаност в областта на енергетиката, транспорта и инфраструктурата. Приетата през есента на 2023 г. Обща декларация на България, Гърция, Хърватия и Румъния за съвместна работа в свързаността, изграждането на коридора „Север-Юг" и транспортната инфраструктура също бяха във фокуса на разговорите. Сред обсъдените теми бе и войната в Украйна и поддържането на стабилността и сигурността в Черноморския регион.

„Важно е да продължим да работим заедно за свързаност в науката, иновациите, енергетиката, образованието и осигурим по-устойчиво развитие на Югоизточна Европа“, допълни вицепремиерът и министър на външните работи и открои, че през последните три години двустранният стокообмен е нараснал с 1 милиард евро.

Мария Габриел благодари на гръцкия външен министър за категоричната подкрепа на Гърция за присъединяването на България към Шенгенското пространство и еврозоната. Тя благодари и за подкрепата за членство на България в ОИСР.

„Отношенията между България и Гърция освен в общи инициативи се състоят и в близкия контакт между хората. Близо 2 милиона българи посещават Гърция всяка година. Културната и дигиталната дипломация имат все по-голямо значение, като ще продължим да развиваме сътрудничеството в тези сфери за конкретни ползи за гражданите на двете страни ", заключи Мария Габриел.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати