Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България и Кипър ще работят за засилване на връзките в икономиката и енергетиката

Политика

България и Кипър ще работят за засилване на връзките в икономиката и енергетиката

България и Кипър ще работят за засилване на връзките в икономиката и енергетиката - Tribune.bg
Снимка:

Захариева и Христодулидис бяха единодушни, че трябва повече да се работи за развитие на търговските контакти

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Кипър Никос Христодулидис се договориха двете страни да работят за повече взаимни инвестиции,  за по-активно търговско-икономическо сътрудничество и разширяване на връзките в областта на образованието, културата, спорта.

Двамата разговаряха в рамките на официалното посещение на Никос Христодулидис у нас в година, когато България и Кипър отбелязват 60 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения.

„България и Кипър са истински, добри приятели. Споделяме много общи ценности, интереси и много сходни позиции в Европейския съюз и другите международни организации“, заяви Екатерина Захариева.

Тя подчерта отличните връзки между народите на България и Кипър. „Искам чрез Вас да благодаря на кипърския народ за това, че нашите сънародници на острова се чувстват добре интегрирани и са силна връзка между нашите две държави“, каза Екатерина Захариева. Около 30 000 българи живеят в Кипър като представляват третият по брой етнос в страната.

 По време на преговорите външният ни министър открои възможностите за България и региона чрез проектите, които Кипър разработва в енергийната сфера. „Кипър е много важна страна за България за диверсификацията на доставките на природен газ, а и за цяла Европа. Проектите, по които българското правителство работи - интерконекторът с Гърция, взимането на решението за участие на България в терминала за втечнен газ в Александруполис, и с вашите газови находища и споразумението, което бе подписано съвсем неотдавна между Кипър, Гърция и Израел, наистина отварят и много възможности по отношение на енергийните доставки и енергийната сигурност“, каза Екатерина Захариева.

Двете страни бяха единодушни, че трябва повече да се работи за развитие на търговските контакти. За януари-юни 2019 г. стокообменът между България и Кипър е намалял с 22,7 на сто в сравнение със същия период на 2018 г. и е в размер на 97,9 млн. евро.  Министър Захариева изрази надежда, че „спадът, което наблюдаваме сега в стокообмена, да е само временна тенденция“. По време на срещата бе подчертано и значението на връзките в туристическия сектор и по-специално отличните възможности на България за зимни спортове със своите планински курорти.  За първите 11 месеца на 2019 г. броят на кипърските туристи у нас се е увеличил с почти 20 процента в сравнение със същия период на 2018 г. като 25 402 граждани на Кипър са посетили България. За същия период 11 730 български туристи са посетили средиземноморската държава.

В рамките на общата европейска политика двамата министри потвърдиха подкрепата си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани и за по-бързо решение за начало на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания.

Екатерина Захариева и Никос Христодулидис се договориха да работят за подписването на двустранни документи за сътрудничество в областите на културата, образованието, спорта и външните отношения. Те се съгласиха  министерствата на външните работи на двете страни да подпишат меморандум за общи политически консултации по важни международни теми като кризата в Близкия Изток, Либия и бежанския натиск в региона. „Създаването на механизъм за двустранното сътрудничество ще задълбочи отношенията ни“, изтъкна кипърският външен министър Никос Христодулидис.

Очаква се двустранните документи да бъдат подписани по време на посещение на високо ниво в Никозия тази година, с което да бъде отбелязан и 60-годишният юбилей в отношенията ни.

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати