Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България и Молдова със споразумение за транспорт на газ

Политика

България и Молдова със споразумение за транспорт на газ

България и Молдова със споразумение за транспорт на газ - Tribune.bg
Снимка:

България ще транзитира газ за Молдова. Двете страни подписаха договор за транспорт на природен газ чрез газопреносната система на „Булгартрансгаз“. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев с молдовската му колежка Мая Санду в Кишинев. 

„България постигна значителен успех при диверсификацията на източниците и маршрутите на газ. Основно чрез изграждане на междусистемни газови връзки със своите съседи. И дялово участие в терминали за втечнен газ. Последният търг за доставки на газ - прозрачен, открит, свали два пъти цената на синьото гориво. Сега можем да избираме доставчици от цял свят според цена и сигурност на доставките. Чрез реверсивни възможности можем да доставяме газ от юг на север, през Гърция, България, Турция и Румъния към Молдова”,  уточни българският президент.

„Приветствам подписването на договор за транспорт на природен газ чрез газопреносната система на „Булгартрансгаз“. С това ще можем да диверсифицираме нашите източници за природен газ, но и средствата за транспорт и ще можем да съединим националната газотранспортна мрежа с другите системи в централна и Югоизточна Европа. Достъпът до алтернативните източници на енергия ще консолидира енергийната независимост и ще ни помогне да бъдем по-устойчиви в настоящата криза", заяви от своя страна президентът на Молдова Мая Санду.

С подписването на споразумението Радев уточни, че страната ни протяга ръка към Молдова и нейния народ в трудно положение. „Това е проява на солидарност и общ подход към кризите, за да може да помогнем на Молдова да има диверсификация на доставките. Това означава по-ниски цени и сигурност на доставките”, подчерта още държавният ни глава. Той подчерта, че има предостатъчен физически капацитет за пренос на газ от България към Молдова.

Радев посочи, че България подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова да ѝ сътрудничи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети