Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България и Полша ще работят заедно за повече инвестиции в рамките на инициативата „Три морета“

Политика

България и Полша ще работят заедно за повече инвестиции в рамките на инициативата „Три морета“

България и Полша ще работят заедно за повече инвестиции в рамките на инициативата Три морета - Tribune.bg
Снимка:

По време на разговора външният ни министър акцентира върху проекта за разширяване на подземното газохранилище в Чирен, ключов за целия регион

България и Полша ще работят заедно за привличане на повече инвестиции в региона в рамките на инициативата „Три морета“. За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и председателят на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“ Беата Дашинска-Музичка, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„За страни като България инвестициите в енергетика са от изключителна важност“, заяви Екатерина Захариева, която е и национален координатор на инициативата „Три морета“, председателствана тази година от България. По време на разговора външният ни министър акцентира върху проекта за разширяване на подземното газохранилище в Чирен, ключов за целия регион. Той е сред 4-те проекта, които България предлага за реализиране в рамките на Инициативата.

Екатерина Захариева подчерта необходимостта от по-голям целеви капитал на Инвестиционния фонд, който да успее да покрие нуждите на региона и изтъкна желанието на България да прокара програмата за изпълнение напред в рамките на българското председателство.

Във фокуса на дискусията бяха необходимостта от взаимно допълване между инвестиционната политика на фонда с финансиране по инструменти и програми за сближаване на ЕС, възможностите за финансиране от Европейската инвестиционна банка, както и привличането на частни инвестиции от САЩ, Германия, Великобритания и Япония.

Беата Дашинска-Музичка, която е и изпълнителен директор на Полската държавна банка за развитие, е у нас по покана на Българската банка за развитие.

„Надявам се, че разговорите между двете банки партньори ще бъдат творчески и продуктивни. Очаквам те да работят заедно за осъществяване на целите на инициативата „Три морета“, както и за организирането на Софийския бизнес форум“, заяви външният ни министър.

От своя страна Беата Дашинска-Музичка благодари за поканата и възможността да бъде обсъдено сътрудничеството между България и Полша в рамките на Инициативата.                                                                                                                                             


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети