Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България и Румъния ще търсят място за строеж на пет нови моста над Дунав

Политика

България и Румъния ще търсят място за строеж на пет нови моста над Дунав

България и Румъния ще търсят място за строеж на пет нови моста над Дунав - Tribune.bg
Снимка:

България и Румъния започват предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на Дунав за изграждане на нови мостове над реката. Това става ясно след среща в Букурещ на съвместната българо-румънска работна група по свързаността, съобщават от транспортното ведомство. В нея са участвали министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и Сорин Гриндяну, вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния.

Драгирането на Дунав е приоритет за северната ни съседка, като за целта ведомството на Събев ще започне драгиране на реката със собствени средства.

„До една седмица ще обявим и обществена поръчка за драгажни дейности“, е заявил Събев, като по думите му е осигурено финансиране за „удълбочаване на Дунав” в размер на 15 млн. лева.

Транспортният ни министър е уверил румънската страна, че България има пълна готовност за пускането на фериботната връзка Русе-Гюргево. Събев е предложил да се извършва общ граничен контрол в Русе, докато в Гюргево се създадат необходимите условия за това.

Българската страна е предвидила и да започне ремонт на своята част от Дунав мост I през юли, като за целта Събев ще обсъди въпроса с регионалния министър Гроздан Караджов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети