Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България и САЩ подписаха 10-годишна „Пътна карта за сътрудничество“

Политика

България и САЩ подписаха 10-годишна „Пътна карта за сътрудничество“

България и САЩ подписаха 10-годишна Пътна карта за сътрудничество - Tribune.bg
Снимка:

Вашата страна е пример за редица страни-членки на НАТО, заяви Марк Еспър

Българи и САЩ подписаха 10-годишна „Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната“. Това се случи на среща между министъра на отбраната Красимир Каракачанов и секретаря по отбраната Марк Еспър на среща в Пентагона.

Споразумението цели задълбочаване на сътрудничеството в региона на Черно море, подпомагане изпълнението на целите на способностите на НАТО, коопериране в сферата на киберсигурността и укрепване на устойчивостта при кризи.

В рамките на Програмата за чуждестранно военно финансиране на Държавния департамент се очаква България да получи 15,4 милиона долара за изграждане на критични способности на въоръжените сили,

съобщи БНТ, като се позова на свои източници.

Подписаната „Пътна карта“ ще подпомогне развитието на българските Въоръжени сили, включително и по отношение на Целите на способностите на силите на НАТО, заяви министър Каракачанов.
Той подчерта, че въпреки кризата с COVID- 19 и възможното влияние върху икономиката на страната, Министерството на отбраната продължава работата по основните проекти за модернизация на Българската армия.

Инвестициите в областта на отбраната означават повече работни места, постигнати чрез развиване на индустриалното сътрудничество с водещи компании от военно-промишления комплекс.

Удовлетворени сме от решението на САЩ да добавят България в списъка на държавите, които могат да се възползват от разсрочено плащане при евентуални бъдещи проекти, отбеляза министър Каракачанов.

Високо оценяваме ролята на България като генератор на сигурност и стабилност както в регионален план, така и в рамките на колективната сигурност, посочи секретарят по отбраната на САЩ Марк Еспър, който изрично благодари на България за ползотворното двустранно сътрудничество.

Вашата страна е пример за редица страни-членки на НАТО с изпълнение на плана за нарастване на военния бюджет до 2% от брутния вътрешен продукт за целите на отбраната, заяви Марк Еспър и отбеляза общите интереси на двете страни в региона на Черно море.

Работната програма на българския министър продължи в Държавния департамент на САЩ с две срещи - с помощник-държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл и с помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър.

По време на срещите бяха коментирани

въпроси на сигурността в региона на Черно море, Западните Балкани и Близкия Изток;

разширеното присъствие, увеличение на мащаба и интензитета на съвместните учения и тренировки в рамките на съществуващото от 2006 г. Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната.

Министър Каракачанов потвърди българската позиция за интеграцията на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз, като изтъкна забавянето при изпълнението на някои от поетите от страна на Република Северна Македония ангажименти по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с което се създават затруднения в развитието на двустранните отношения.

В следващите дни

предстоят срещи и разговори с губернатора на щата Тенеси, както и с представители на Националната гвардия на Тенеси,

с която от 1993 г. Българската армия има установено двустранно сътрудничество и множество съвместни проекти.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

ЛУМПЕНА РАДЕВ, РАЗБРА ЛИ? НЯМА ОСТАВКА! -
НЯМА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО! -
НЯМА ПАЧКИ ЗА ЧЕКМЕДЖЕТАТА ТИ!!
ИМА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ!!!
07.10.2020 12:11 / Отговор
Bad Co Колкото по-далеч от "тюрьмата на народите ", толкова повече България има шанс даде развие като нормална държава!
07.10.2020 12:41 / Отговор
кесо Напълно вярно!
07.10.2020 12:49

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати