Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България информира за побоя в Скопие международните си партньори, ЕС и ОССЕ

Политика

България информира за побоя в Скопие международните си партньори, ЕС и ОССЕ

България информира за побоя в Скопие международните си партньори, ЕС и ОССЕ - Tribune.bg
Снимка:

Българските институции предприеха незабавни действия за транспортирането до България на гражданина на Република Северна Македония, с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид Христиан Пендиков, който пострада тежко след физическо нападение и побой над него на 19 януари 2023 г.

По случая са ангажирани всички компетентни български институции.  Пострадалият ще бъде транспортиран с правителствен самолет на „Авиотряд 28“ и  настанен в българско лечебно заведение.

Посланикът на Република България в Скопие и служители на дипломатическата ни мисия са в Охрид. На място е и временно- управляващият Генералното консулство в Битоля. Българските дипломати са в контакт с близките на пострадалия и местните власти и оказват необходимото съдействие.

Както МВнР информира по-рано днес, на среща в институцията бе извикан посланикът на Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска. Заместник -министърът на външните работи Велислава Петрова връчи протестна нота на посланик Поповска, в която остро се осъжда този тежък акт на насилие на етническа основа.

Заместник-министър Петрова подчерта, че българската държава очаква властите в Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието. 

Отсъствието на ефективни мерки срещу повтарящите се примери на ескалиращо насилие от омраза срещу българите в Северна Македония от последните месеци водят до усещане за безнаказаност, както и до мултиплициране и ожесточаване на подобни деяния. В този контекст, заместник-министър Петрова подчерта, че са нужни спешни, конкретни и целенасочени мерки, които да гарантират преодоляване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Северна Македония. Тя допълни, че това е въпрос, който ще продължи да бъде от първостепенно значение за България. Необходимо е изграждане на ефективен механизъм за защита на българите в Северна Македония и страната ни е готова да работи в партньорство със Скопие в тази посока.

Междувременно, българската страна информира за тежкия инцидент международните си партньори, институциите на ЕС и полевата мисия на ОССЕ в Скопие. В информацията до тях се акцентира върху сериозността на ситуацията с правата на българите в Северна Македония и се изразява очакването на България тези въпроси да не бъдат подценявани, а адресирани по подходящ начин.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети МВнР, ОССЕ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети