Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България избира на балотаж новия президент

Политика

България избира на балотаж новия президент

България избира на балотаж новия президент - Tribune.bg
Снимка:

Днес се провежда вторият тур на изборите за президент. За гласа на избирателите се борят досегашният държавен глава Румен Радев и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, издигнат от Инициативен комитет.

Миналата неделя кандидатпрезидентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова спечели 49,41% от доверието на гласоподавателите, докато техните опоненти в лицето на Анастас Герджиков и Невяна Митева събраха 22,82%

До балотаж се стигна и заради ниската избирателна активност от първия тур – 40,5%.

Избирателите могат да гласуват от 7 ч. до 20 ч. Извън страната изборният ден започва в 7 ч. местно време и приключва в 20 ч. местно време. Когато в 20.00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, изборният ден може да се удължи до 21 ч.

Изборът си можем да направим в близо 13 000 секции у нас, а сънародниците ни зад граница – в 751. За целта са осигурени близо 12 000 устройства. За да става по-бързо гласуването, на някои места ще има по две машини, а за да може всички желаещи да упражнят правото си на вот е възможно да бъдат открити и допълнителни подвижни секции.

И на този вот – във всички секции с над 300 избиратели ще гласуваме само с машина. В 9399 секции в страната ще се гласува с машини. Зад граница за балотажа са изпратени 336 машини.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети балотаж, избори
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети