Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България избира отново: петите избори за последните 2 години

Политика

България избира отново: петите избори за последните 2 години

България избира отново: петите избори за последните 2 години - Tribune.bg
Снимка:

България избира 49-я си парламент. За доверието на избирателите на петите поред избори за 2 години този път ще борят 14 политически партии и 7 коалиции. 

Броят на кандидатите за народни представители, които ще се борят за 240-местния ни парламент, са 4 566, от които 1 341 жени и 3 225 мъже. В два района са регистрирани 1 035 кандидати.

Секциите отвариха врати точно в 7.00 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 20.00 ч., или докато има чакащи да упражнят правото си на глас, но не по-късно от 21.00 ч.

Общо 6 594 593 души имат право на глас. В изборния ден, обаче, членовете на СИК имат право да дописват избиратели в избирателните списъци.

Разкрити са общо 12 891 секции в страната и извън страната. Секциите с машинно в страната са 9 366, а в чужбина 245. В разкритите секции зад граница няма да има видеонаблюдение.

Над 1 600 секции ще бъдат разкрити в столицата за вота в трите многомандатни избирателни района за изборите в неделя. Секциите ще отворят врати в 23 МИР, който включва районите „Изгрев“, „Красно село“, „Лозенец“, „Младост“, „Панчарево“, „Студентски“ и „Триадица“. 24 МИР обединява районите „Възраждане“, „Искър“, „Кремиковци“, „Оборище“, „Подуяне“, „Сердика“, „Слатина“ и „Средец“. 25 МИР включва районите „Банкя“, „Връбница“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Надежда“, „Нови Искър“ и „Овча Купел“.

216 секции са разкрити в болнични заведения и други социални заведения, 302 са подвижните секции, а в местата за задържане секциите са 19.

Четири социологически агенции ще извършват проучване „на изхода“ (еxit poll) на секциите. Това са „Алфа рисърч“, „Галъп интернешънъл болкан“, Изследователски център „Тренд“ и „Маркет линкс“. Регистрираните анкетьори към социологическите агенции са 1 019.

Регистрирани са 847 наблюдатели от български организации и 207 международни наблюдатели.

Вотът днес се провежда по новите изборни правила, които върнаха смесеното гласуване едновременно с бюлетини от хартия и от машини и с видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати на територията на страната.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати