Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България избира парламент за втори път тази година

Политика

България избира парламент за втори път тази година

България избира парламент за втори път тази година - Tribune.bg
Снимка:

България за втори път в рамките на година се изправя пред парламентарен вот и дилемата ще се състави ли правителство.

В сравнение с април, сега за гласовете на избирателите се борят по-малко партии и коалиции. Тогава бяха 30, а сега те са 23.

Изборният ден започва в 07:00 и приключва в 20:00 часа, но ако има чакащи и негласували, той може да бъде удължен до 21:00 часа.

Този път ЦИК разреши видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение след края на изборния ден при обявяване на гласуването за приключило.

9401 са секциите в страната, в които ще се гласува на предсрочните парламентарни избори, а в 273 секции в чужбина ще може да се гласува с електронни устройства.

Хартиените бюлетини, разпечатани за вота утре са 7 млн. и 400 хиляди. Те ще се използват само при повреда в машините, които са задължителен елемент от вота във всички секции с над 300 избиратели.

5081 са кандидатите за народни представители, което означава с 2000 по-малко отколкото през април.

Заради промените в Изборния кодекс, този път няма ограниченията за секции извън Европейския съюз. И така за избора на 46-ото Народно събрание ще има рекорден брой разкрити секции.

Българите зад граница ще имат право на вот в 68 държави и общо над 780 секции. Най-много са тези във Великобритания - 135. Следват Германия, Турция и Съединените щати. Интересно ще бъде и в Гърция и Турция.

112 ще са изборните секции в съседна Турция-като най-голям е броят им в Бурса-33, следва Истанбул – с 25. 

В 32 секции гласуват нашите сънародници в Гърция - с 12 повече от предишните избори. Активността на гласуването се определя от броя на туристите, които ще отидат до секциите.

С машини се гласува само в секциите в Атина.

На Халкидики могат да упражнят правото си на вот в Неа Муданя и Никити. Седем секции има на други гръцки острови.

Всички български граждани могат да проверят чрез сайта на „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) къде гласуват.  Справката може да се направи ТУК.

За целта се изисква ЕГН и собствено име.

Проверка може да се направи и със есемес на номер 18429 на цена 25 стотинки без ДДС.

В текста на есемеса се изписва единствено ЕГН и системата връща съобщение с номера и адреса на избирателната секция. Справка може да се направи и на тел: 0800 1 4726, който е безплатен.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети