Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България като държава членка на ЕС подкрепя усилията на Анкара по нейния европейски път

Политика

България като държава членка на ЕС подкрепя усилията на Анкара по нейния европейски път

България като държава членка на ЕС подкрепя усилията на Анкара по нейния европейски път - Tribune.bg
Снимка:

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел бе на работно посещение в Анкара, където се срещна с министъра на външните работи на Република Турция Хакан Фидан. Това е първата официална визита в Турция на външен министър от региона след встъпването в длъжност на министър Фидан.

"България и Турция поддържат активен двустранен диалог, в центъра на който са сътрудничество, взаимно уважение и общи интереси. Доброто сътрудничество, което сме градили през годините е основа, върху която отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства", заяви българският вицепремиер.

Във фокуса на срещата бяха теми от взаимен интерес като търговия и икономика, отбрана и сигурност, енергийна диверсификация, транспорт и инфраструктура, регионални въпроси, борба срещу нелегалната миграция, иновации и инвестиции.

Като съседни държави и партньори в НАТО България и Турция имат отговорност за съхраняване и поддържане на сигурността и стабилността в Черноморския регион. "Република Турция е държава кандидат за членство в ЕС, а България като държава членка на Съюза подкрепя усилията на Анкара по нейния европейски път. Важно е положителните примери и историите на успеха да бъдат популяризирани", коментира още Мария Габриел.

Вицепремиерът поднесе венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и първи президент на Република Турция. Тази година се отбелязват 100 години от основаването на Турската Република от Мустафа Кемал Ататюрк.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети България
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети