Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България не е изпратила нито един елемент от помощта за Украйна на фронта

Политика

България не е изпратила нито един елемент от помощта за Украйна на фронта

България не е изпратила нито един елемент от помощта за Украйна на фронта - Tribune.bg
БГНЕС

Указът за военната помощ е бил обнародван, в момента се подготвя логистична операция за осъществяването на помощта

Обнародван е в Държавен вестник законът за предоставяне на военна помощ на Украйна. От Министерството на отбраната опровергаха спекулациите, че НС ще бъде изолирано от предоставянето на допълнителна помощ за Киев. От ведомството подчертаха, че е подготвена промяна на договора, сключен на 5. 12. 2022 г. , който е сключен при стриктно изпълнение на решението на Народното събрание за военната помощ за Украйна от ноември и декември.

Министерството е предложило промяна в закона за ратифициране на Споразумението между България и Украйна, която да се отмени правото на Министерски съвет еднолично да сключва анекси по споразумението. Предложението е всички допълнителни решения по споразумението да минават през Народното събрание.

„Със споразумението бе преодоляна правна празнина в българското законодателство, и се създава правна предпоставка държавата да може да дарява на друга държава движими вещи, които са държавна собственост. С изготвената промяна ще бъде изменен този ред. Министерството на отбраната никога не си е мислило, че парламентът ще бъде изолиран от този процес. За да се избегнат всякакви противоречиви тълкувания какъв е правния ред, МО да изпълнява волята на НС ще предложили съгласувателна процедура”, обясни зам.-министър  Катерина Граматикова.

Тя опроверга информацията, че част от гласуваната помощ за Украйна вече била на фронта.

„Категорично това не е вярно. Нито един елемент от ратифицираната помощ от НС не е напуснала територията на България. От днес споразумението е в правната си сила. МО е планирана логистична  операция, която е в ход”, поясни тя.   

Адмирал Емил Ефтимов уточни, че е направен анализ на наличните възможности на Българската армия.

„Отчетени са изводите от бойните действия в Украйна. Не само за използваните тактики или техники, но и по отношение на логистиката", заяви той. Работи се и по въпроса за заместваща техника от съюзниците ни”, посочи още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети