Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България няма да праща самолети и войски в Украйна

Политика

България няма да праща самолети и войски в Украйна

България няма да праща самолети и войски в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

България няма да изпраща войска и самолети в Украйна, каза премиерът Кирил Петков след извънредното заседание на Министерския съвет.

„Имаме малко на брой летящи самолети и не можем да даваме на никого. Броят им е абсолютно недостатъчен, за да пазят нашето небе и е абсурдно твърдението, че ще ги даваме в този момент“, категоричен бе премиерът.

Петков нарече „глупости“, че ще пращаме български войски в Украйна и никой на европейско ниво не е предлагал подобно нещо. Това са опорки на някакви сайтове, каза премиерът .

По отношение на това дали България ще праща оръжия на Украйна, той подчерта, че до този момент ние не сме правили директни доставки, но се организират камиони с дрехи, палатки, одеала и обувки. Предстои да се измисли как да се вкарат.

„Ако се прави военна-логистична подкрепа, тя ще бъде решена от ЕС, гласувана от Министерски съвет и Народното събрание“.

На заседанието днес правителството спешно одобри и 4,1 млн. лв. за подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

„След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно. Аз не мога да повярвам, че през 2022 г. можем да говорим това в Европа. Надяваме се, че няма такъв риск“, заяви Петков.

„Щастлив съм, че българското правителство не се снижи и не бяхме мълчалив партньор. В момента войници в Украйна са на по 18 години и се стрелят и не знаят защо, защото един диктатор е взел грешно решение. Вече хиляди човека са умрели от двете страни, българското малцинство в Украйна е застрашено и с радост мога да кажа, че тези 190 души, които бяха в мазето са в по-голяма безопасност“, каза Петков.

„Никой от тук нататък не може да казва какво трябва да се прави и да ни чертае на някаква салфетка, ние сме независима страна и можем да решим какво и как да определяме съдбата на България и че можем да говорим в един глас с Европа“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати