Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България подготвя нов транш военна помощ за Украйна

Политика

България подготвя нов транш военна помощ за Украйна

България подготвя нов транш военна помощ за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

България подготвя нов транш помощ за Украйна, стана ясно от изказване на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

„Тя е такава според техните потребности, нашите възможности, и така, както е решило НС на 9 декември. Като обем ще бъде дадено горе - долу същото количество помощ както предния път”, уточни министърът.

„Ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но да кажем 30-40 и повече годишнини, и там със стойността въпросът винаги е какво точно имаме предвид и как се изчислява тази стойност”, обясни Тагарев.

Относно думите на президента Радев, че би било грешка България да се включи в сделката на ЕС за 1 милион снаряда, Тодор Тагарев уточни, че не разбира логиката на тази теза.

„Става въпрос за инвестиции, европейски, в разширяване на капацитета и модернизация на нашата отбранителна индустрия, стига да не сме изпуснали възможността, тъй като комисарят Тиери Бретон дойде първо в България, но след това обиколи и други страни, а ние казахме, че това не ни трябва. Никой не ни чака, динамиката в тази сфера е изключителна”, каза още министърът.

ВМЗ - Сопот има капацитет да получи европейско финансиране за нови поточни линии. „ВМЗ-Сопот е една от опциите, които ще се дискутират”, каза още Тагарев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети