Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България подкрепя преговорната рамка за присъединяване на Албания към ЕС, но не и тази за Северна Македония

Политика

България подкрепя преговорната рамка за присъединяване на Албания към ЕС, но не и тази за Северна Македония

Снимка:

Това обяви на брифинг в Министерството на външните работи българският дипломат номер едно Екатерина Захариева

„България на този етап не може да подкрепи преговорна рамка с РС Македония и в тази връзка провеждането на първата междуправителстнена конференция. Предложеният за приемане проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид“. Това заяви на брифинг външният министър Екатерина Захариева.

Днес се проведе видеоконферетно заседание на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС. На него бе разгледана и точката „Разширяване“.

„България може да одобри преговорната рамка с Република Албания, защото са изпълнили голяма част от условията, които бяха поставени през март“, каза Захариева. Тя е запознала колегите си външни министри от ЕС с двустранните разговори между София и Скопие и изказа благодарност за помощта, която е оказал Берлин.

„Позицията на България се основава върху рамковата позиция на парламента. Повече от една година тя е известна в публичното пространство, включително и на колегите от Македония. Шест месеца по-рано тя е съобщена и по време на междуправителствената конференция“, припомни Захариева.

България настоява в преговорната рамка да залегнат три условия: 1. придържането към формулата за езика от 1999 г. и потвърден от Договора за приятелство и добросъседство; 2. пътна карта за изпълнение на Договора от 2017 г.; 3. много ясен и изречен текст, че няма да се поддържат претенция за македонско малцинство в България.

„Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка“, подчерта Захариева. Тя добави, че България винаги е отворена за разговори и намиране на решения, но когато се водят преговори компромиси са нужни и от двете страни.

„При започването на преговорите през март има изричен текст. В него се посочва, че трябва да има осезаем напредък по изпълнение на Договора с България за приятелство и добросъседство. Ние не считаме, че има осезаем напредък по изпълнението на този Договор“, категорична е Захариева.

Според нея трябва да се влагат повече усилия в преговорите, отколкото в очерняща кампания срещу България, каквато сме виждали поне три пъти: преди подписването на Договора, след одобряването на рамковата позиция на парламента и сега за пореден път. „Смисълът на подготовката за членство е да направи съюза по-силен. Ако на масата на ЕС има нерешени въпроси, каквито има между някои страни-членки, това няма да направи ЕС по-силен“, каза Захариева.  


Коментари (6)

Гергана Гацева Аплодисменти, г-жо Захариева! Много се надявам, че няма да си промените позицията, както и че Б.Борисов няма да Ви принуди в последния момент да гласувате за приемането на съседите.
17.11.2020 18:13 / Отговор
А ще ги принуди, Tante Merkel ке го посъветва, да не се опиня, че няма да има евра за чекмедженцето му!
17.11.2020 22:15
Z Достойна позиция на България, изразена от външния ни министър. Поведението на македонските политици вреди само и единствено на техния собствен народ, но всеки народ трябва сам да извърви пътя към политическото си съзряване. Успех на македонците по-бързо да скъсат с македонизма и ясно да преценят кои са им приятелите. Един ден и това ще стане, а дотогава всички знаем, че ще обвиняват майка България за всичките си неволи. Нищо ново под слънцето.
17.11.2020 18:26 / Отговор
Джедай Тотю Честито на македонските тарикати! Сега са между чука и наковалнята и не България е чука!
17.11.2020 18:37
Горге Коритароски Jас сум по-македонеци од Заев!СекоJ ден промотирам моjaта и на Русиjaпозициja и нема никаков позитивен резултат!УДБА треба да се активира,а не само ние од ДС!
17.11.2020 22:10 / Отговор
Горге Коритароски Извинете ме за слетите думи,но се пробвах да го пиша на северно-македонски и се получиха гафове!
17.11.2020 22:12 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още