Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България подкрепя Северна Македония за ЕС, но при определени условия

Политика

България подкрепя Северна Македония за ЕС, но при определени условия

България подкрепя Северна Македония за ЕС, но при определени условия - Tribune.bg
Снимка:

Ще бъде изработена национална позиция с ясни критерии, които ще залегнат в преговорния процес на Скопие

България подкрепя Северна Македония за членство в ЕС, но иска да бъдат изпълнени определени условия. Това стана ясно след консултативната среща при президента Румен Радев, посветена на отношенията със Скопие и очакването страната да започне преговори за членство в ЕС. На срещата присъства премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Страната ни ще изготви национала позиция с ясни критерии, които Северна Македония ще трябва да изпълни.

„Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Те следва да залегнат в преговорната рамка и да са задължително условия за приемане на Северна Македония в ЕС. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС. А също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от преговорния процес и то с ясни измерители“, заяви Радев след срещата.

Националната позиция с критериите ще бъде представена и пред Народното събрание. Внимание ще бъде обърнато на учебници и програмите, както и на надписите в музеи и на паметни плочи.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети