Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България получава ресор „Иновации и младеж“ в ЕК

Политика

България получава ресор „Иновации и младеж“ в ЕК

България получава ресор Иновации и младеж в ЕК - Tribune.bg
Снимка:

Мария Неделчева-Габриел ще създава нови перспективи за младото поколение, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

България получава ресор „Иновации и младеж“  в ЕК. Българският еврокомисар е Мария Неделчева-Габриел.  „Тя работи всеотдайно и енергично по ресора на цифровите технологии и сега преминава към създаването на нови перспективи за младото поколение“, посочи Урсула фон дер Лайен.

„Комисарите са сърцето на моя екип. Искам тази комисия да е гъвкава и модерна, искам да съм председател на колектив, който се вслушва в Европа, в това, което искат хората. Очаквам еврокомисарите да посетят всички държави-членки през първата половина на своя мандат“, заяви председателят на новата ЕК Урсула фон дер Лайен при представяне на ресорите в европейската институция.

„Моят екип за Европа събира мъже и жени, млади и по-опитни, юг и север. Екип, който е много добре уравновесен, дава разнообразие и опит. Искам ЕК, която да дава решителност. Трябва да даваме резултати по най-важните теми бързо и решително. Затова моите зам.-председатели имат двойни функции – те ще са и еврокомисири“, каза още тя.

„Зам.-председателите са и от изток, и от запад, и от север, и от юг на ЕС. Имаме структура, която се съсредоточава в задачи“, подчерта Урсула фон дер Лайен.

Новият колегиум ще се състои от осем заместник-председатели, в това число върховния представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Жозеп Борел).

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция „Действия по климата“.

 „Искам Европейския зелен пакт да се превърне в отличителния белег на Европа. В основата му е ангажиментът ни да бъдем първият континент на света, който е неутрален по отношение на климата. Това е и дългосрочен икономически императив: тези, които действат първи и са най-бързи, ще се възползват от възможностите, които предлага екологичният преход. Искам Европа да води надпреварата. Искам Европа да бъде износител на знания, технологии и най-добри практики“, заяви Урсула фон дер Лайен.

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция „Конкуренция“.

 „Цифровизацията оказва огромно въздействие върху начина, по който живеем, работим и общуваме. В някои области Европа трябва да навакса изоставането си, например при директните продажби от предприятия на потребители, докато в други сме на челно място, например сделките между предприятия. Трябва да подготвим единния пазар за цифровата ера, да извлечем максимална полза от изкуствения интелект и големите информационни масиви, да повишим киберсигурността и да работим усилено за собствения ни технологичен суверенитет“, заяви още председателят на ЕК.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“.

 „Нашата социална пазарна икономика е единствена по рода си. Тя е в основата на нашия просперитет и социална справедливост. Това има още по-голямо значение, защото сме изправени пред двоен преход: климатичен и цифров. Валдис Домбровскис ще ръководи работата ни за обединяване на социалното и пазарното измерение в нашата икономика“, посочи Урсула фон дер Лайен.

Останалите петима заместник-председатели са:

Жозеп Борел (Испания, понастоящем министър на външните работи): кандидат за ВП/ЗП, „По-силна Европа на световната сцена“;

Вера Йоурова (Чешка република, член на Комисията „Юнкер“): „Ценности и прозрачност“;

Маргаритис Схинас (Гърция, бивш член на Европейския парламент, дългогодишен служител на Европейската комисия): „Съхраняване на европейския ни начин на живот“;

Марош Шефчович (Словакия, заместник-председател на Комисията „Юнкер“): „Междуинституционални отношения и перспективи“;

Дубравка Шуица (Хърватия, член на Европейския парламент): „Демокрация и демография“. Дубравка Шуица ще ръководи от страна на Комисията и работата по Конференцията за бъдещето на Европа.

Ето и разпределението на останалите ресори:

Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за ресор „Бюджет и администрация“ и ще се отчита пряко пред председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Дидие Рейндерс (Белгия), който е адвокат по професия, е бивш национален министър на финансите, министър на външните работи и европейските въпроси и министър на отбраната с богат опит. В новата Комисия той ще отговаря за ресор „Правосъдие“ (включително по въпросите за върховенството на закона).

Мария Габриел (България) е настоящ европейски комисар. Тя работи всеотдайно и енергично по ресора на цифровите технологии и сега преминава към създаването на нови перспективи за младото поколение (ресор „Иновации и младеж“).

Стела Кириaкидес (Кипър) е медицински психолог с дългогодишен опит в областта на социалните въпроси, здравеопазването и профилактиката на раковите заболявания. Тя ще ръководи ресор „Здравеопазване“.

Кадри Симсон (Естония) е дългогодишен член на естонския парламент и министър на икономиката и инфраструктурата. Тя ще отговаря за ресор „Енергетика“.

Юта Урпилайнен (Финландия) е била не само министър на финансите и дългогодишен член на комисията по външни работи на финландския парламент, но е работила и като специален пратеник в Етиопия. Тя ще поеме отговорността за ресор „Международни партньорства“.

Силви Гулар (Франция), която е бивш член на Европейския парламент, е твърдо ангажирана и убедена европейка. Като комисар за ресора „Вътрешен пазар“ тя ще ръководи работата ни в областта на индустриалната политика и ще насърчава цифровия единен пазар. Тя ще отговаря и за новата Генерална дирекция „Отбранителна промишленост и космическо пространство“.

Ласло Трочани (Унгария) е бившият министър на правосъдието на Унгария. Той ще ръководи ресор „Съседство и разширяване“.

Фил Хоган (Ирландия) — действащият комисар по въпросите на селското стопанство, ще допринесе с опита си в новата Комисия в ресор „Търговия“.

Паоло Джентилони (Италия) — бивш италиански министър-председател и министър на външните работи, ще сподели големия си опит в ресор „Икономика“.

Виргиниюс Синкявичюс (Литва) — министър на икономиката и иновациите на Литва, ще отговаря за „Околна среда и океани“.

Никола Шмит (Люксембург) идва с опита си от Европейския парламент и прослуженото време като национален министър на заетостта и труда и сега ще отговаря за ресор „Работни места“.

Хелена Дали (Малта) е посветила своя политически живот на равнопоставеността в качеството си на министър на социалния диалог, потребителските въпроси и гражданските свободи, а също и като министър на европейските въпроси и равнопоставеността. Тя ще ръководи ресор „Равнопоставеност“.

Януш Войчеховски (Полша) е дългогодишен член на Европейския парламент, участващ в комисията по земеделие, и понастоящем е член на Европейската сметна палата. Той ще отговаря за ресор „Земеделие“.

Елиза Ферейра (Португалия) понастоящем е заместник-управител на Banco de Portugal. В продължение на много години е член на Европейския парламент и е била министър на планирането и министър на околната среда на Португалия. Тя ще ръководи ресор „Сближаване и реформи“.

Рована Плумб (Румъния) е член на Европейския парламент (заместник-председател на Групата на социалдемократите) и е бивш национален министър на околната среда и изменението на климата, министър на труда, министър на европейските фондове, министър на образованието и министър на транспорта. Тя ще отговаря за ресор „Транспорт“.

Янез Ленарчич (Словения) е словенски дипломат. Той е бил държавен секретар по европейските въпроси и в продължение на няколко години е работил в тясно сътрудничество с Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Европейския съюз. Той ще отговаря за ресор „Управление при кризи“.

Илва Йохансон (Швеция) е национален министър на заетостта, но също така бивш министър на училищата и министър на здравеопазването и грижите за възрастните и член на шведския парламент. Тя е също така високо ценен експерт в областта на заетостта, интеграцията, здравеопазването и благосъстоянието. Тя ще ръководи ресор „Вътрешни работи“.

Тя благодари и на председателя Жан Клод-Юнкер и посочи, че е научила много от него.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

ГЕРБ Много слаб ресор, няма образование и култура, тъй като германката веднага е преценила ниската образованост на премиера, както и на бившата ни еврокомисарка, нищо не свършила в предходния мандат. Браво на румънците, най-сериозният ресор. НО СА издигнали качествен и много опитен кадър, а не като нашата нищо.не казваща фръцла..
10.09.2019 14:02 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети