Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България поднови предложението си да охранява въздушното пространство на РСМ

Политика

България поднови предложението си да охранява въздушното пространство на РСМ

България поднови предложението си да охранява въздушното пространство на РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Ако е необходимо, имаме възможност да евакуираме българите в Украйна, увери Теодора Генчовска

„Към момента няма изявено желание за евакуация от българите в Украйна“, обяви външният министър Теодора Генчовска по време на брифинг.

Плановете за евакуация са актуализирани, обсъдено е с нашите партньорски държави – страните от ЕС и НАТО, да осигурят логистика при необходимост, уточни тя.

За отношенията на България и Северна Македония е важно, че рестартирахме диалога по политическите теми и се надяваме всяка секторна политика да постигне конкретни резултати, изтъкна Генчовска. Външните министерства на двете страни са координатори на целия този процес.

България е подновила предложението си да охранява въздушното пространство на РСМ и е предложила при желание от страна на югозападната ни съседка и при необходимост да евакуираме и северномакедонския екип в Украйна.

Генчовска изчете, че снощи генералният секретар на НАТО е дал брифинг по темата с Русия. Идеята е да се продължи диалога в съвета НАТО - Русия с цел деескалация на напрежението, набелязването на мерки за намаляване на риска и по-отговорно поведение в действията на двете страни.

По думите на Генчовска вчерашната дискусия в Народното събрание е била много полезна. Повдигната е много важна тема за изграждане на собствени отбранителни способности на България, за да имаме самочувствие като страна-членка на НАТО.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети