Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България ще има 1 батальон, който ще действа при ескалация на конфликта НАТО-Русия

Политика

България ще има 1 батальон, който ще действа при ескалация на конфликта НАТО-Русия

България ще има 1 батальон, който ще действа при ескалация на конфликта НАТО-Русия - Tribune.bg
Снимка:

България ще има 1 батальон от около 1000 наши войници, които ще бъдат разположени у нас, но ще са под командване и управление с НАТО предвид развитието на напрежение между Алианса и Русия.

Той няма да се изпраща в чужбина, но може да прави съвместни учения с други държави, тъй като у нас липсвали нужните способности.

Това каза изслушването си пред НС военния министър Стефан Янев.

„Това означава – батальон, който посочим ще бъде в постоянната си стоянка, но ще увеличи темпа си на подготовка и обучение за различни видове сценарий.  Ние не предвиждаме ескалация, нито имаме планове този контингент да отиде извън пределите на страната“, обясни той.

„В резултат на последното развитие на кризата и решенията на НАТО, военното командване е поставил задача за търсене на нови опции, но те не са взети на среща на върха, което предстои през лятото . В момента се обсъждат мерки, които да приличат на засилено предно присъствие по подобие на балтийските държави и Полша и те да бъдат приложени и за държавите по югоизточния фланг на НАТО – България, Румъния, Словакия и Унгария“, каза Янев.

Военният министър каза, че имало дефицити в армията, въпреки „розовите оценки“. Анализът му за въоръжените сили бил, че съществуващите били заради несистемен подход през годините. „Какъвто и да е бюджетът за модернизация и способности, че по-скоро няма да стане в рамките на година, а в края да се компенсира друго и така системата не се развива. Ние сме в положение да кажем, че системата на отбраната не е предвидим и предсказуем, а искам да е“, обясни Янев пред депутатите. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати