Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България ще настоява договорът с Pfizer за доставка на ваксини да бъде прекратен

Политика

България ще настоява договорът с Pfizer за доставка на ваксини да бъде прекратен

България ще настоява договорът с Pfizer за доставка на ваксини да бъде прекратен - Tribune.bg
Снимка:

България няма нужда от повече ваксини, посочи Асен Меджидиев

България взема позиция за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини. Това стана ясно от думите на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на пресконференция в Министерския съвет.

„На заседанието на Европейската комисия по здравеопазване България ще настоява за прекратяване на договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини. Другият вариант за страната ни е да се спазват желанията на държавите членки за количества, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава, колко им е необходимо с конкретен срок на годност, като плащането се извършва след такава доставка, а не както беше досега – уточняване по брой население на държавата“, обяви здравният министър след заседанието на Министерския съвет днес.

Той подчерта, че България е категорична в тази позиция, като уточни, че тя е подкрепена и от полския министър на здравеопазването. „Новината ни от последните един, два дни е, че и други държави-членки на базата на първата реакция на България подкрепиха позицията и се оформят около 6 – 7 държави, които ще заемат една и съща позиция на заседанието в Брюксел“, каза още здравният министър.

По думите му България няма нужда от повече ваксини.

„Нашето становище е, че принудата държавите да купуват такива големи количества, които да бъдат унищожавани след това, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за ЕС“, категоричен бе здравният министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети