Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България влиза в Шенген на два етапа? Нидерландия е дала сигнал за промяна на позицията си

Политика

България влиза в Шенген на два етапа? Нидерландия е дала сигнал за промяна на позицията си

България влиза в Шенген на два етапа? Нидерландия е дала сигнал за промяна на позицията си - Tribune.bg
Снимка:

България по всяка вероятност ще влезе в Шенген до края на годината, като приемът ще е на два етапа. През октомври ще отпадне граничният контрол по летищата, а през януари 2024 г. - и наземният.

Това съобщи базираното в Брюксел издание Euractiv, като се позова на източници от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и правителството.

Допреди месец най-голямата пречка пред влизането на България в Шенген беше съпротивата на Нидерландия, коментира изданието. Правителството на Марк Рюте е дало сигнал, че оценява високо усилията на българския парламент и последните четири правителства за започване на реална съдебна реформа с въвеждането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

Другата причина е редовно проевропейско правителство в София с подкрепата на ГЕРБ и ПП-ДБ, които декларират намерението си да ревизират политиката на Румен Радев към Украйна.

Европейските партньори на страната се надяват, че постигането на тази голяма външнополитическа цел ще спомогне за преодоляването на политическата криза в София.

През юли Европейската комисия ще публикува специалния мониторингов доклад за състоянието на върховенството на закона и борбата с корупцията в България, който се пише по настояване на Нидерландия.

Възраженията на Австрия за разширяването на Шенген на фона на бежанската криза не са отпаднали, но очакването е Виена повече да не спира двете балкански държави, ако остане единствената страна в ЕС, която е против.

Следващата голяма цел на българските институции е влизането в еврозоната от 1 януари 2025 година.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети