Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Българската стопанска камара против решение на служебното правителство: Вместо помощ за бизнеса, дават кредити

Политика

Българската стопанска камара против решение на служебното правителство: Вместо помощ за бизнеса, дават кредити

Българската стопанска камара против решение на служебното правителство: Вместо помощ за бизнеса, дават кредити - Tribune.bg
Снимка:

Българската стопанска камара реагира остро срещу решение на служебното правителство да прехвърли 100 млн. лв. безвъзмездна помощ за българската икономика от Европейската комисия към Фонда на фондовете.

Във фонда тези пари ще се раздават като кредити с пазарна лихва, а целта беше средствата да се използват безвъзмездно като оборотен капитал по европейската инициатива REACT-EU, с което да се помогне на бизнеса да се възстанови от ковидкризата.

Трансферът на безвъзмездни помощи за бизнеса в програма за гарантиране на кредити е в противоречие с целите на европейската инициатива, а именно - желанието за бърз отговор на нуждите от ликвидност в засегнатите компании, и ще забави преодоляването на негативните ефекти от кризата, заяви зам.-председателят на стопанската камара Станислав Попдончев.

Той посочи, че към момента е усвоен едва една трета от ресурса за портфейлни гаранции на Българската банка за развитие и Фонда на фондовете.

„За нас е непонятно защо е необходимо добавянето на още сто милиона и то от средства, които са предвидени като безвъзмездна подкрепа за бизнеса, да бъдат прехвърлени отново за портфейлни гаранции, като там така или иначе има достатъчно ресурс, който очевидно не се усвоява“.

Анкета на работодателската организация, проведена сред компаниите, показа икономическата нецелесъобразност на решенията на правителството. Половината от бизнеса твърди, че не би се възползвал от средствата под формата на кредити.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети