Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Българските евродепутати: Ресорът на Габриел е силен, модерен, полезен

Политика

Българските евродепутати: Ресорът на Габриел е силен, модерен, полезен

Снимка:

Нашият еврокомисар получи заслужена оценка от председателя на ЕК за предходния мандат, коментира Емил Радев

Мария Габриел поема ресора „Иновации и младеж“, който включва още образование, изследвания, култура и спорт.

„За мен беше важно в новия ресор да са неща, свършени в миналия мандат – суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове и киберсигурността се финансират от програма „Хоризонт 2020”, а след това – от „Хоризонт Европа”, която ще ръководя”, обясни Габриел.

„България може да бъде много доволна, получихме силен ресор. Ще управляваме много пари и нашият еврокомисар получи заслужена оценка от председателя на ЕК за предходния мандат”, коментира евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред bTV.

 „Това, което ни се предостави, обединява два съществуващи ресора. Третият по големина бюджет в ЕС след земеделие и кохезионна политика. Само по програма „Хоризонт Европа” са предвиден над 100 млрд. за следващия програмен период”, допълни Радев.

„Ресорът показва, че има много голяма амбиция в ЕК и големи очаквания към Мария Габриел, защото това е един от модерните ресори, които предполагат много активна работа”, на мнение е евродепутатът от ДПС Илхан Кючук.

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки ресорът на Мария Габриел може да е полезен за България.

„Българското общество има нужда спешно от достигане на технологичното развитие. Тя има желанието и амбицията и ще се справи. Въпросът не е каква част от парите ще се разпределят, а българските организации да могат да защитят своя интерес, като кандидатстват по различните програми”, заяви Джамбазки.

Единствено евродепутатът от БСП Иво Христов е на различно мнение.

„Ресорът събира няколко различни портфолиа, които са монтирани малко изкуствено, тъй като да се говори за младеж и иновации е малко условно“, заяви той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още