Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Българските патриоти“: Искаме прокуратурата да забрани и заличи антибългарската партия ДПС

Политика

„Българските патриоти“: Искаме прокуратурата да забрани и заличи антибългарската партия ДПС

Българските патриоти: Искаме прокуратурата да забрани и заличи антибългарската партия ДПС - Tribune.bg
Снимка:

„Искаме прокуратурата да забрани и заличи антибългарската партия ДПС! Вчера, както обещахме на протеста пред централата на ДПС, от името на ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ, чрез организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов и заместник-председателя на Организацията и съпредседател на Коалиционния съвет Искрен Веселинов, беше внесен сигнал до Главния прокурор на Р България Иван Гешев. А поводът е скандалното посещение и изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Анкара пред висш представител на турската държава, а именно: „Турция е нашата родина. Останахме в България след Османската империя. Тази земя /б.а. България/ е нашата земя. Ние не сме имигранти там. Нашата борба е да защитим турската си идентичност. Да защитим нашия език, религия и обичаи. Истински“.

Това се казва в съобщение до медиите от пресцентъра на „Българските патриоти“. Оттам припомнят, че съгласно Конституцията, България е еднонационална държава с официален език – български. Според разпоредбите на Основния закон, партии на етническа или верска основа не се допускат в политическият живот на страната. За нас остава отворен въпросът защо една откровено антибългарска, протурска партия, за което самият ѝ председател свидетелства в изказванията си,  продължава да бъде легитимна, според българския съд.

Ето и част от мотивите на сигнала:

Излагаме твърдение, че „Движение за права и свободи“, регистрирана като българска политическа партия, извършва дейност, която по своята същност се явява противоконституционна и грубо погазваща забраната за създаване и функциониране на политически субекти, основаващи своята идеология на расова и етническа основа.

Изказването на Мустафа Карадайъ от 04.06.2021 г., председател на една от водещите политически партии в Република България, е силно обезпокоително. То поражда съмнение относно дейността и целта, с която същата е регистрирана. Освен съдържанието на така посоченото изявление на лидера на партията, още един факт бива крайно притеснителен. Дискутирането на един вътрешнополитически въпрос, какъвто са бъдещите парламентарни избори в страната, с лице, изпълняващо функция в държавен орган на друга държава, следва да се счете за вмешателство в суверенитета на Република България. Нещо повече, подобен въпрос се коментира не само от Председателя на законодателния орган на Република Турция, но и от този на един от политическите субекти, регистрирани за участие в изборите за Народно събрание.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети