Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Българските патриоти“: Подкрепяме декларацията на академиците за Македония

Политика

„Българските патриоти“: Подкрепяме декларацията на академиците за Македония

Българските патриоти: Подкрепяме декларацията на академиците за Македония - Tribune.bg

Призоваваме всички национално отговорни партии да се подпишат под нея, за да защитим националния интерес на България, казват от коалицията

„Подкрепяме декларацията на академиците за Македония. Призоваваме всички национално отговорни партии да се подпишат под нея, за да защитим националния интерес на България!“. Това се казва в съобщение до медиите на коалиция „Българските патриоти“.

Интелектуалци с декларация в защита на българската позиция за РС Македония

„Днес, 4 юли 2021 г., получихме на имейла Декларация, подписана от знакови имена в научните среди, с която те призовават всички партии, които участват на изборите на 11 юли, да заявят ясно, че няма да отстъпят от настоящата позиция на страната ни относно членството на РС Македония в ЕС. Ние, „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ категорично заставаме зад Инициативния комитет в състав: акад. Георги Марков, проф. Казимир Попконстантинов, проф. Пламен Павлов, проф. Христо Проданов, проф. Христо Смоленов, проф. Трендафил Митев, доц. д-р Александър Гребенаров, доц. д-р Георги Николов и поставените от него основни постулати, които и за нас са категоричното условие за промяна настоящата позиция на България“, казват те,

Според коалицията и интелектуалците, подкрепата на Република България за начало на преговори за европейската интеграция на Република Северна Македония, може да се даде само при изпълнение на следните предварителни условия:

1.  България трябва да получи категорични правни гаранции, че ангажиментите, които Република Северна Македония е поела или предстои да поеме, ще бъдат добросъвестно спазвани. За тази цел те следва да се инкорпорират в преговорната рамка.

2.  Република Северна Македония окончателно да снеме всякакви малцинствени претенции към Република България в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България от член 11, алинея 5 в Договора за добросъседство от 2017 година.

3.  Република Северна Македония да изключи всяка възможност за териториални претенции към Република България. В частност Скопие следва да потвърди пред ООН, в съответствие с член 11, ал. 3 в Договора от 2017, че краткото и дългото име на страната им се отнасят само до политическия субект „Република Северна Македония“, а не до географския регион Северна Македония, част от който е разположен в суверенните граници на Република България.

4.  Република Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание.

5.  Република Северна Македония да коригира  съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история и премахване на учебни съдържание, насаждащо омраза към България. Това изискване е ядрото на Преамбюла и член 8, ал. 3 и член 11, ал. 6 от Договора за добросъседство.

6.  Да се осъществи идентифициране и премахване на табели и надписи на територията на Република Северна Македония, които насаждат омраза към България и българите.

7.  Република Северна Македония да се придържа стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза относно официалния език на Република Северна Македония. Тази клауза да намери съответен израз в официалните документи на Европейския съюз.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати