Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Българските политически лидери осъдиха опита за покушение срещу Тръмп

Политика

Българските политически лидери осъдиха опита за покушение срещу Тръмп

Българските политически лидери осъдиха опита за покушение срещу Тръмп - Tribune.bg
Снимка:

„Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва“. Това написа президентът Румен Радев в социалната мрежа Х по повод опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също осъди насилието в профила си във Фейсбук.

„Осъждам остро опита за покушение над Доналд Тръмп и му желая бързо възстановяване. Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят. Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни“, категоричен е той.

„В България езикът на омразата между политиците става все по-остър и видим. Разделението между хората е опасно и отдавна предупреждавам, че това няма да доведе до нищо добро. Ето защо още веднъж заявяваме, че разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата“, пише още Борисов.

„Възраждане“ осъди политическото насилие във всичките му форми.

„След стрелбата по министър-председателя на Словакия, днес е имало стрелба и по Тръмп. Изразяваме пълната си подкрепа за Доналд Тръмп,  пожелаваме му бързо възстановяване и победа на изборите наесен. „Възраждане“ напомня, че основната вина за вълната от насилие е на либерално-глобалисткия елит, прокарващ чрез своите медийни канали постоянна реч на омразата. Фактът, че проамериканските партии в България не осъдиха покушението срещу Фицо и сега мълчат за атентата срещу Тръмп, е показателен“, се казва в позиция на Костадин Костадинов.

„Насилието никога не може да бъде решение на политически различия. Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп е недопустим акт“, написа  съпредседателят на ПП Кирил Петков в профила си във Фейсбук.

„Пожелавам бързо възстановяване на г-н Тръмп и призоваваме всички политически сили да се обединят в осъждането на подобни актове на насилие“, пише още Петков.

„Огромна тревога буди ескалацията на политическото противопоставяне и грубото посегателство срещу живота на световен политически лидер, какъвто е президент и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп! Демокрацията е възможност за избор, а не отстрел на противника. Всички трябва да се обединят в търсенето на диалог, приемане на различията и блокиране на езика на омразата“, се казва в позиция на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

„Опитът за покушение над американския президент Доналд Тръмп е едно чудовищно, грозно, неприемливо и отвратително доказателство, че живеем в свят, в който разделението взима връх. Изказвам пълната си подкрепа към свободата на изразяване, свободата на словото и свободата да си различен, в сегашните обстоятелства на противопоставяне, което явно е взело връх в почти всички страни по света. В случая изказвам и пълната си подкрепа към президента Доналд Тръмп и му желая бързо да се възстанови от отвратителното покушение срещу неговия живот. Абсолютно съм убеден, че ние хората по света и най-вече в нашата родина България, не трябва да се разделяме и да воюваме помежду си, а да живеем заедно в мир, комфорт и благополучие. И това не е никакво клише, а нещо, в което истински вярвам“, написа във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов.

„Покушението над Доналд Тръмп в Пенсилвания е отвратително, грозно деяние, което показва деградацията в обществото. Той не е тежко пострадал, но има невинни жертви, участвали в  митинга на републиканците – един убит и двама тежко ранени. Чист късмет е, че бившият американски президент е ранен леко и по всичко личи, че атаката срещу него не само няма да го спре в похода към Белия дом, но ще му помогне да генерира допълнителна подкрепа. Най-вероятно сега ще започнат да ни убеждават, че атентатът е дело на самотен луд и зад него не стои никой, както повече от 50 години ни убеждаваха, че президентът Кенеди също е жертва на луд самотник. В  това никой не вярваше, няма да повярва и в такава версия за атентата срещу Тръмп“, се казва в позиция на Красимир Каракачанов от ВМРО.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети