Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Банов: Не виждам основание за вето върху Закона за филмовата индустрия

Политика

Банов: Не виждам основание за вето върху Закона за филмовата индустрия

Банов: Не виждам основание за вето върху Закона за филмовата индустрия - Tribune.bg
Снимка:

Киното от 2003 г. чака промени в този закон, твърди министърът на културата

Не виждам основание за вето върху Закона за филмовата индустрия, коментира пред БТВ министърът на културата Боил Банов обстоятелството, че над 250 режисьори, актьори, продуценти, сценаристи, оператори и други филмови дейци поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на закона, който беше приет окончателно на 17 февруари. С приемането му мнозинството прие нова схема за финансиране на българско кино, сериали и анимация.

„Кой текст е ретрограден?“, попита министърът на културата.

Според творците, които настояват за вето на президента, в приетите текстове има „нововъведения с категорично ретрограден характер в разрез с европейските практики и процеса на създаване на високохудожествено кино". Затова министър Банов поиска да се говори конкретно.

„Внесе се едно предложение за финансиране на сериали, но мисля, че текстовете са балансирани. Парите за кинопроизводство не могат да бъдат пипани. Те са в отделна форма. Трябва да се говори текст по текст. Схемите досега са запазени, каквито са, плюс увеличение с 10 млн. Това са гарантирани средства. Остават и финансовите комисии. Киното от 2003 г. чака промени в този закон“, коментира Банов. По думите му, на президента ще му бъде трудно да върне този закон.

„С връщане на закона няма да стане. За народните представители не мога да кажа дали ще подкрепят едно вето на този закон, но аз не виждам основание за вето и съм готов да споря с всеки, който разговаря текст по текст“, категоричен е Боил Банов. Според него, след като повечето средства за продукциите станат факт, хората ще разберат, че е добре за бранша. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети