Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Банов: Ще осигурим минимални заплати и осигуровки в свободния сектор

Политика

Банов: Ще осигурим минимални заплати и осигуровки в свободния сектор

Банов: Ще осигурим минимални заплати и осигуровки в свободния сектор - Tribune.bg
Снимка:

„Тук сме, за да обявим добри новини за българските артисти и за целия сектор. В сряда се взе решение за държавните културни институти, така че да бъдат спокойни за своята работа. В свободния сектор, където са немалка част от артистите, художници, литератори и др., за тях ще се подсигури една минимална работна заплата и осигуровките. За най-нуждаещите се. Това е много важна подкрепа.“ Това заяви по време на брифинг министърът на културата Боил Банов. За времето на извънредното положение за 2 месеца, плюс още един след това, ще се осигури по една минимална заплата и осигуровките. 

От подкрепа ще може да се възползват артистите които са били с доходи под 1000 лв. на месец през 2019 г.

„Аз много държа хората, които се възползват от мярката, да дойдат спокойно да се заявят, това не е социална помощ“, допълни Банов. И допълни: „Разработваме механизми и за след извънредното положение, за да дадем възможност за много проекти през фонд Култура, да увеличим драстично сумите за проектите. Сега ще пристъпим към 25-30% административни разходи, за да има повече заетост, стабилност.“

Банов благодари на премиера Бойко Борисов, който е поставил тази задача, „не просто да спасим сектора, а да дадем възможност за развитие“. „Благодаря и на министър Сачева, която ни подкрепи. Сигурен съм, че тя с нейната експертиза, ще ни съдейства максимално“, допълни той.

Банов благодари специално и на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. „той също много изисква решения“, каза Банов.

Очаква се 1200 души да се възползват от тази мярка. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети