Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Банов: Ще осигурим минимални заплати и осигуровки в свободния сектор

Политика

Банов: Ще осигурим минимални заплати и осигуровки в свободния сектор

Снимка:

„Тук сме, за да обявим добри новини за българските артисти и за целия сектор. В сряда се взе решение за държавните културни институти, така че да бъдат спокойни за своята работа. В свободния сектор, където са немалка част от артистите, художници, литератори и др., за тях ще се подсигури една минимална работна заплата и осигуровките. За най-нуждаещите се. Това е много важна подкрепа.“ Това заяви по време на брифинг министърът на културата Боил Банов. За времето на извънредното положение за 2 месеца, плюс още един след това, ще се осигури по една минимална заплата и осигуровките. 

От подкрепа ще може да се възползват артистите които са били с доходи под 1000 лв. на месец през 2019 г.

„Аз много държа хората, които се възползват от мярката, да дойдат спокойно да се заявят, това не е социална помощ“, допълни Банов. И допълни: „Разработваме механизми и за след извънредното положение, за да дадем възможност за много проекти през фонд Култура, да увеличим драстично сумите за проектите. Сега ще пристъпим към 25-30% административни разходи, за да има повече заетост, стабилност.“

Банов благодари на премиера Бойко Борисов, който е поставил тази задача, „не просто да спасим сектора, а да дадем възможност за развитие“. „Благодаря и на министър Сачева, която ни подкрепи. Сигурен съм, че тя с нейната експертиза, ще ни съдейства максимално“, допълни той.

Банов благодари специално и на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. „той също много изисква решения“, каза Банов.

Очаква се 1200 души да се възползват от тази мярка.   

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още