Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ако президентските избори бяха днес, Борисов щеше да е новият държавен глава

Политика

Ако президентските избори бяха днес, Борисов щеше да е новият държавен глава

Ако президентските избори бяха днес, Борисов щеше да е новият държавен глава - Tribune.bg
Снимка:

През второто десетдневие на октомври ГЕРБ остават водеща политическа сила

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов печели президентските избори, ако са сега, показва експресно проучване на „Барометър България“. През следващата година освен парламентарни, предстоят и президентски избори.

С уточнението, че реалните кандидати за президентското място са напълно неясни в настоящия момент „Барометър България“ направи анкета за кого биха гласували българските избиратели, ако водещите политически лидери и обществени личности се включат в президентската надпревара.

Очаквано първите две позиции очертават „генералска“ битка с разлика от 4% между министър-председателя Бойко Борисов - (24,2%) и настоящия президент Румен Радев (20,2%). Следват ги военният министър Красимир Каракачанов с14,5% и ген. Венцислав Мутафчийски с 8,9%. Неформалният лидер на ДПС Ахмед Доган, който може да разчита на безусловната подкрепа на привържениците на формацията си, получава 7,5%. В мажоритарни избори Слави Трифонов би получил 3,9% - толкова, колкото и партията му на парламентарни, а Мая Манолова би получила по-висока подкрепа (3%), отколкото формацията ѝ на парламентарни (1,7%).

„Барометър България“ провери и нагласите на анкетираните за предстоящите парламентарни избори.

През второто десетдневие на октомври ГЕРБ остават водеща политическа сила – 20,9 одобрение. Констатира се леко скъсяване на дистанцията между първия и втория играч на политическата сцена - БСП. Социалистите, обаче, не успяват да убедят масовия избирател, че са надеждна алтернатива на сегашното управление и не привличат нови гласове извън обхвата на техните твърди гласоподаватели – 15,1%. ДПС ще са трета политическа сила със 7,9%.

Включването на текстове за „Истанбулската конвенция“ и македонско малцинство в резолюцията на Европарламента и изобщо повдигането на тези теми от външна сила се възприема като грубо вмешателство от страна на патриотично настроените избиратели, което намира отражение в консолидиране и повишаване на подкрепата за Обединени патриоти – 7,2%, което би ги направило четвърта политическа сила в бъдещ парламент.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ отбелязва застой в подкрепата си – 3,9%.

Губещият от резолюцията на Европарламента за момента се очертава „Демократична България“, която би получила 3%. От една страна, инициирането на дискусията в Европарламента съвместно между десния Радан Кънев и евродепутата от БСП Елена Йончева се възприема от десните избиратели като непочтена сделка с дългогодишния им политически противник, от друга страна, в резолюцията изненадващо бяха включени спорни и неочаквани текстове, които могат да се възприемат като опит за вмешателство в суверенитета ни и критика към Конституцията ни.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (12)

Тартаковер Очевидно никой не смее да радостно да коментира тази вдъхновяваща за ГЕРБ информация, защото вече са разбрали, че "Барометър" не са социологическа агенция, а фирма за практически маркетинг. Затова изследването им НЕ Е ПРЕДСТАВИТЕЛНО нито за пълнолетното население, нито за евентуалния активен електорат. Точно е почти толкова, колкото астрологическите прогнози.
Иначе, както написах, гали ухото на редовия омаян от Боко гербаджия, така както той галеше ушите на Живков. Но пък категорично не е вярно. От моя страна силно бих препоръчал на шефа на тази агенция да си припомни една сентенция приписвана на Марк Твен. "По-добре да мълчиш и да те мислят за глупак, отколкото да отвориш уста и разсееш всички съмнения!"
19.10.2020 12:42 / Отговор
Рашка С чашка Но е факт, че на изборите Герб ще премаже вторите двойно, а за надолу няма смисъл да ги мислим, те са около влизане
19.10.2020 12:51
БОРИСОВ ПЕЧЕЛИ-ЕСТЕСТВЕНО! 1.БОРИСОВ ПРЕВЪЗХОЖДА ИНТЕЛЕКТУАЛНО ЛУМПЕНА РАДЕВ, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА РАЗВИЕ НИКАКВА ЛОГИЧНА МИСЪЛ ПРЕД АУДИТОРИЯТА, А САМО КАКАНИЖЕ ФАЛШИВИ ОПОРКИ
2.БОРИСОВ Е ПОДКРЕПЯН ОТ МЕРКЕЛ-ГЕРМАНИЯ Е СТЪЛБЪТ НА ЕВРОПА-РАБОТА И ПОСТОЯНСТВО!
3.ЛУМПЕНА РАДЕВ ИЗБРАН ОТ ПУТИН-РУСИЯ Е ВЕЧЕН ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ-МЪРЗЕЛ И ГРАБЕЖ!
19.10.2020 13:15
Миро Пий си редовно хапчетата!
19.10.2020 13:30
Онаниращ шахматист Възползвай се от собствения си съвет и цитат и замълчи,защото си тъпак на който му личи от километър!Относно мераците за власт на твоите хора у лЕво-ще почакате още десетилетие или две!
19.10.2020 16:39
БГ Борисов се бори с миграцията, с пандемията, със социалната и хуманитарна криза....строят се магистрали , метро , газопровод! Може ли някой да му каже с какво се занимава Радев, освен да се прави на... " по-мъж"от Борисов! Има ли някаква инициатива, някакви идеи например за пандемията! Въобще, чул ли е някой от Радев и Корнелия някакво отношение към най-жестоката криза от десетилетия! Саботират цялата държава, пък а дано възникне "революционна ситуация"! Поне един Консултативен съвет да бяха свикнали!
Единственото в което са се вкопчили, е дали Борисов ще сбърка някъде за да се докопат до властта! Изперкала работа!
19.10.2020 14:19 / Отговор
Тъпанаро вземи и прочети Конституцията, за тези които говориш са във властта, единият е държавен глава, и си има правомощия; а БСП са в законодателната власт. А изпълнителната власт трябва да се справя с епидемията. Държавата я саботира Борисов, тъй като е шофьор на оператора си и нищо не прави, само тегли едни заеми и уж разпределя пари, които са си нашите. Изключителен простак и психясало говедо!
19.10.2020 15:36
До "Тъпанари на" Оли, Радев се набутва на толкова неща, за които Конституцията му е орязала пълномощията, но това явно не ти прави впечатление! Като почне само да се занимава и интересува от икономика, та се свърши с това, че Президентът трябва да е аполитичен и да не се вживява в ролята на партиен говорител! Но всичките тези нарушения явно не ти правят впечатление,"Тъпанарино"! Конституцията поне му дава право да свика Консултативен съвет във връзка с кризата, но тоя паразит явно и това не умее да направи!
Умее само да разделя българите ,нагнетява напрежението, и да декламира опорките на Черепа! Нищо, президентските избори не са далеко!
19.10.2020 17:05
Гражданин С какво се занимава Радефф-ами много просто занимава се да продава българските национални интереси, да изпълнява ролята на посланик на Кремъл у нас и покровителство на незаконна дейност в собствената му администрация, която уж работи за нас. За кого работи , той и неговият екип се чу ясно при изслушването на главния прокурор. Ако има тъпи българи да вървят пак да гласуват за такъв предател и лъжец. Ако не беше безобразният му имунитет, който го няма никой друг в държавата, Радефф щеше вече да е постоянно на разпити това е повече от ясно.
19.10.2020 15:28 / Отговор
Бг интересите ги продаде отдавна мафиота, заедно с останалата мафия. Всичко съсипаха- няма инвестиции, пълна бедност, убиване на всички видове бизнес, само мафиотския просперира, крадат, необразовани и тъпи са, ходи като шушумига в ЕС, и една дума не може да обели сред партньорите ни. Боклуци, отрови, бетон, опростачване, цигания.
19.10.2020 15:41
коментар Таратаковере като гледам др.нинова си направи купената от нея бсп от миков само за 30млн.лв на бсп ООД Едноличен Търговец!Тя си направи агенции отделно от тези дето ги има бсп на които плаща да лъжат като нея!
19.10.2020 17:05 / Отговор
Тартаковер Не разбрах какво общо имат Нинова и БСП с моя коментар? Аз просто коментирах качествата на институцията посочила това проучване.
Нямах намерение да влизам в диалог, но все пак обръщението ти към мен е в рамките на контролирано допустимия тон. Иначе онези които ме коментират с типично просташки стил, както и онзи " онаниращ шахматист"-човек с очевидна умствена изостаналост, отсвирвам автоматично.
19.10.2020 18:15

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети