Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бързане за парламента: Натиск върху партиите или нови избори в края на юли?

Политика

Бързане за парламента: Натиск върху партиите или нови избори в края на юли?

Бързане за парламента: Натиск върху партиите или нови избори в края на юли? - Tribune.bg
Снимка:

Според Даниел Смилов – политолог и експерт по конституционно право, президентът се опитва максимално бързо да се стигне до свикване на парламента, без нищо да налага това.

„Целта на президента е или да окаже натиск върху партиите, или бързо да се стигне до нови избори“, посочи той пред bTV.

„Не е прилично и християнско да се предприемат такива действия през Страстната седмица“, допълни проф. Михаил Константинов, бивш председател на „Информационно обслужване“.

„Единият път даде четири месеца да разтягат локуми, а сега само 4 дни“, отбеляза Константинов.

Доц. Татяна Буруджиева също подкрепи тяхното мнение, че е нелепо парламентът да се свиква с такава скорост в този период.

„Може би е водещо желанието да има три седмици до края на април. И ако не се състави кабинет, в края на юли да има избори. Предполагам, че това е едно от нещата, което се обсъжда в момента“, посочи тя.

„На президента ще му отива да стимулира процеса по създаване на правителство“, каза още доц. Буруджиева.

„Тежестта на мандатите за всички партии е една и съща. Измерена в гласове, тя е около 9750 гласа. Гласовете, които произвеждат мандати, са около 2,4 млн., а мандатите са 240. Единствено във Видин гласовете се преразпределят малко по-различно. Там 7000 гласа носят един мандат, защото населението е за 3 мандата, а не 4“, обясни проф. Михаил Константинов.

„Трябва да направим оценка на въвеждането отново на хартиената бюлетина. Тя не вдигна избирателната активност, коeто се очакваше. А създаде един куп проблеми с бюлетините. Отново се създаде среда, в която ще могат да се вършат множество манипулации. Машинният вот беше махнат заради съображения, които не бяха емпирично потвърдени. Той беше крачка напред, а сега отново се върнахме назад“, посочи Даниел Смилов.

„Не можем да говорим дали активността е повлияна, или не, след въвеждането на хартиената бюлетина. Убедена съм, че щяхме да имаме по-ниска избирателна активност, ако нямахме хартиен вот. Проблемът е в кодирането и в отвратителния протокол, който е абсолютно безумен и ЦИК не си свърши изобщо работата. Колкото могат да се вършат манипулации с хартиената бюлетина, толкова могат да се вършат и с машините. Манипулациите са основно в контролирания вот“, заяви политологът доц. Татяна Буруджиева.

„Българските политици са длъжници на българския народ и е време да си върнат дълга“, категоричен бе проф. Константинов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети