Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Без имена: Шефът на ДАНС потвърди за производство заради изнесена секретна информация

Политика

Без имена: Шефът на ДАНС потвърди за производство заради изнесена секретна информация

Без имена: Шефът на ДАНС потвърди за производство заради изнесена секретна информация - Tribune.bg
Снимка:

Неофициално се знае, че Лена Бориславова е дала на BIRD.bg документ с гриф „Секретно“ за „Турски поток“ с бележки какво да напишат

„През последните 2 години имаме 2 случая, в които е установено, че документи на агенцията са ставали достояние на външни източници. Единият случай е този, който споменах - тук е контролирано подадената информация, за да можем да си свършим работата. Това е случаят на наш бивш колега, срещу когото има образувано досъдебно производство за шпионаж. Вторият случай се разследва в момента от Софийска градска прокуратура - това е извадка от наш документ с гриф „Секретно“, който беше публикуван на един интернет сайт.“

Това обяви по време на изслушването си в Народното събрание шефът на ДАНС Пламен Тончев.

Той уточни, че е установено, че достъп до въпросния документ са имали двама души, които са извън състава агенцията. Вероятно става дума за Лена Бориславова и един от двамата – Кирил Петков или Бойко Рашков.

Статията със снимки на подобни документи беше публикувана в BIRD.bg на 25 септември 2022. Тя се касае за проекта „Турски поток“ и е с гриф „Секретно“. По документа е имало подчертано с химикалка и бележки от Бориславова. Секретната информация беше един от гвоздеите в предизборната кампания на „промяната“, като се вадеха пасажи как се е знаело, че Русия иска да се построи тръбата, за да заобиколи Украйна.

В интерес на истината, едва ли е нужен секретен документ на разузнаването, за да се знае, че целта на „Турски поток“ бе руският газ да идва към Европа без да влиза в украинска територия. В продължение на години това беше приоритет и на Европейския съюз заради непрекъснатите конфликти за газа между Москва и Киев. През 2006 и 2009 година Русия дори спираше газа за Европа през Украйна и предизвикваше сериозни проблеми на континента.  

Под новината в BIRD.bg се е подписал журналистът Атанас Чобанов.

Според медийни публикации, разследването е във основа на сигнали от турските и румънски служби и касае секретни документи за „Турски поток“. По сигналите са съставени два доклада на ДАНС и отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети