Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Без нито един представител на енергийното министерство при обсъждането за скъпия ток (ОБНОВЕНА)

Политика

Без нито един представител на енергийното министерство при обсъждането за скъпия ток (ОБНОВЕНА)

Без нито един представител на енергийното министерство при обсъждането за скъпия ток (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Управляващата коалиция не пожела да подкрепи компенсации за общините, социалните домове и храмовете

Днес се провежда извънредно заседание на комисията по енергетика към Народното събрание. Оказва се обаче, че няма нито един представител от страна на Министерството на енергетиката.

„Имаме четирима заместник-министри на енергетиката, дори им отвориха допълнителни кабинети, за да се съберат. Но нямат време да дойдат на комисията и да говорят с народните представители“, заяви по време на комисията Делян Добрев от ГЕРБ.  

Той подчерта, че време са намерели представители на вероизповеданията, Сдружението на общините, омбудсмана.

Добрев припомни, че предложението на ГЕРБ е същото каквото е на Министерски съвет по отношение на ЕРП-тата. „Както тях компенсират на 100%, така да компенсират храмовете, болниците, общините, детските градини, социалните домове, старческите домове. Ние не сме против да се извадят 410 милиона за ЕРП-тата и то от 1 юли миналата година, а не може да се компенсират общините тази година“, заяви Добрев.  

Той определи отношението на енергийния министър Александър Николов и заместниците му. „Толкова много министри имаме, че не стигат столовете в Народното събрание, че трябваше вътрешния министър и социалния да си делят един стол“, заяви Добрев и предложи да се даде 30 минути почивка, за да може министъра или неговите заместници да присъстват на комисията.             

Председателят на комисията Радослав Рибарски обяви, че Николов е извън София, а зам.-министрите на енергетиката не можели да реагират, защото заседанието било обявено вчера.  

Владимир Табутов се опита да направи сметки, които да оправдаят бездействието на правителството по отношение на високите сметки за ток на общините, което предизвика истински скандал.

Като гледам всички от управляващата коалиция искат да подкрепят тази идея, но не искат да поставят министрите си в неудоно положение, защото не са предприели мерки на време. Има ли днес народен представител който да не иска да помогне на детските градини, църквите, старческите домове. Аз може би съм единствения, който не разчита от дълго време едно управление да определя компенсации, защото ако сме тръгнали по европейския път трябва да мислим как да помогнем на тези, които не могат да се справят“, заяви Рамадан Аталай от ДПС и допълни, че ламтежа на управляващите е да събират колкото се може повече. „Подхода ви беше как да повишим инфлацията, да съберем пари дори и там където ги няма, да ги дадем на г-н Асен Василев и той да ги разпределя“, допълни още депутатът от ДПС. Той призова, че става дума за 150 милиона и общините да са спокойни, както и всички засегнати организации.

„Финансова оценка няма и за ЕРП-тата, само знаем, че е 410 милиона, а нашето предложение за два пъти по-малко“, отговори Делян Добрев на Венко Сабрутев, който поиска финансова оценка. 

Драгомир Стойнев определи комисията и присъствието на кметовете като добре организирана акция на ГЕРБ. „Във всяка една община проблемите са едни и същи, ние трябва да намерим решение“, заяви депутатът от БСП и подчерта, че недостиг на електроенергия няма, че дори изнасяме, а високите цени са били европейски казус. Според социалистът решенията за компенсациите били работа на изпълнителната власт, а не на законодателната. 

„Много бързо забравихте и минахте от опозиция в управляващите. Кога решихте, че парламента не е органа, който да не може да разглежда тези решения. Ние с този механизъм задължаваме министерството на енергетиката да изготви механизъм, а вие многократно сте правили подобни предложения. Ако държавата беше на мястото и беше приела такова решение ние нямаше да го правим. Мисля, че е малко крайно закъсняло държавата да се среща със Сдружението на общините след като вече е внесен бюджета, а не преди това“, заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

Рамадан Аталай заяви, че Стойнев едва ли е убеден в това, което говори, защото ако е така не само в Харвард, но и във Франция учат грешно. „Това, че вие нямате кметове от областни градове и не означава, че тези са извикани. Вие нямате ли жители в Стара Загора, които са гласували за БСП, те също ходят на тъмно. Най-малко в момента това решение е да го определим като такова на опозицията и управляващите, то е в следствие защото управляващите не намериха пулса, за да внесат компенсаторния механизъм“, допълни Аталай. 

Стойнев обяви, че мярката е добра, но от БСП ще гласуват въздържали се, защото не било работа на парламента да я решава. От ДПС припомниха, че няма и План за възстановяване, като всички са принудени да работят в условия без никаква яснота за бъдещето. 

Александър Ненков се възмути от думите на Драгомир Стойнев и го попита, дали представители на Синода също участват в ПР-акцията за цената на тока, както определи комисията депутатът от БСП. 

След гласуване се Проектът за решение внесен от ГЕРБ не беше приет. При гласуването само 7 народни представители го подкрепиха, а 12 от управляващата коалиция гласуваха „въздържали се“. Така на практика остава решение на Министерски съвет дали, каки и с какви средства да помогне на общини, храмове, социални домове да решат проблемите с високите сметки за ток. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети