Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Без опасност за околната среда в Бръшлен, 40 000 прасета ще се загробват на ново място

Политика

Без опасност за околната среда в Бръшлен, 40 000 прасета ще се загробват на ново място

Без опасност за околната среда в Бръшлен, 40 000 прасета ще се загробват на ново място - Tribune.bg
Снимка:

Танева: Да дам оставка по време на криза би звучало като облекчение

Свинефермата от с. Бръшлен ще заравя умъртвените животни на терен, определен от контролните органи, без опасност за околната среда, съобщи след изслушването си по темата в пленарна зала земеделският министър Десислава Танева.  Тя посочи, че вследствие на заболяването всяка вечер във фермата умират по 60 прасета, които поради големия обем не могат да бъдат унищожавани с мобилен инсенератор, нито да бъдат превозвани в екарисаж до Варна, за да бъдат погребани там.

Този терен се определя след съгласуването с всички екологични служби – РИОСВ, РИОКОЗ и басейнова дирекция по водите. Забавянето на старта на процеса в Бръшлен беше поради това, че в плана, който съществува от година и половина, мястото за загробване е било определено без съгласуване. Службите намериха ново място, което не застрашава околната среда“, обясни министър Танева.

По време на изслушването ѝ от депутатите за разпространението на заболяването африканска чума по свинете земеделският министър размени остри реплики с колегите си от БСП.

След поисканата ѝ оставка от социалиста Пенчо Милков, тя лаконично отговори, че е работила добре с депутатите от БСП като председател на земеделската комисия в парламента и изрази недоумение как може да говорят неподготвени по темата от трибуната на парламента.

„Оставката ми на фона на тази криза звучи само като облекчение. Задачата ми е да си свърша максимално добре работата в ситуацията, в която съм“, подчерта Десислава Танева и припомни, че за разлика от предишния ѝ мандат, когато също е трябвало да се справя с епизоотии, за тази няма ваксина.

Министърът на земеделието разкри, че свинете могат да бъдат унищожавани с електрически клещи и въглероден диоксид и настоя, че вторият метод е по-хуманен и не позволява разпространението на вируса. В отговор на депутата от ДПС Бюрхан Абазов, който настоя държавата да обезщети и хората, които отглеждат свине в личните си стопанства, Танева съобщи, че страната ни преговаря с Европейската комисия за отпускането на средства за обезщетение и на стопаните, отглеждащи свине в „задния си двор“. Към момента такова обезщетение не е предвидено за тях, тъй като животните им не са регистрирани.

„За личните стопанства, които не са регистрирани и нямат мерки за биосигурност, темата ще се постави на ниво ЕК. Темата засяга всички страни от Източна Европа, тъй като стопанствата ни са сходни, както и структурите на земеделието. Взависимост от решението на комисията, българските власти ще предложат решение“, обеща министър Танева.

За нея е особено важно да се намали популацията на дивите свине у нас като един от пътищата за разпространението на вируса.

„Заедно с ловните дружинки ще направим претърсване за трупове в инфектираните зони. Извън тези зони ще извършим масова депопулация чрез капани и подборен лов, който е позволен“, посочи министърът.

Министерството на земеделието очаква резултати от изследванията на нови две огнища, едно от които е лично стопанство, а другото свинекомплекс.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети