Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Без разрешителен режим при международните превози между България и Черна гора

Политика

Без разрешителен режим при международните превози между България и Черна гора

Снимка:

Българският министър на транспорта Росен Желязков и неговият колега от Черна гора Осман Нуркович подписаха двустранна Спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари. Документът влиза в сила месец след подписването му.

Резултатът е, че се премахва разрешителния режим при двустранните и транзитните превози, обясни министър Росен Желязков. По думите му със спогодбата влиза в сила нова правна рамка и регулация. Той напомни, че Черна гора е в предприсъединителен процес и днес страната отваря нова преговорна глава. Транспортният ни министър изтъкна, че случващото се днес е част от процеса на изграждане на доверие и устойчивост на отношенията между страните на Балканите, което бе приоритет на Българското председателство на Евросъюза. 

„И България, и Черна гора са прекрасни държави и изключително привлекателни за туризъм. Стокообменът също бележи значителен прогрес, като само през 2018г. той е нараснал с около 40%“, подчерта министър Желязков.

Неговият колега от Черна гора Осман Нуркович посочи, че международните автомобилни превози са сериозен отрасъл на икономиката и оказват голямо влияние на стопанските субекти, които се занимават с този вид превоз.

„Със Спогодбата ще постигнем по-голяма ефективност, защото се преодоляват редица препятствия и бариери“, допълни министър Нуркович.

На въпрос на Tribune.bg дали Черна гора се превръща в още една опция след Северна Македония и Турция за пререгистрация на транспортния ни бизнес при приемането на пакета „Макрон“ от Европейския парламент, министър Желязков бе лаконичен.

„Ние не бихме насърчавали, но не бихме и пречили на възможностите, защото на либералния пазар всеки избира най-добрите условия на дейност. Ще се опитаме да проведем много сериозна борба за премахването на транспортните компании  „пощенски кутии“ на територията на България, което е и един от аргументите за приемането на пакета „Мобилност“, обеща министърът на транспорта Росен Желязков.

Моника Гаджанова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още