Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Без видеонаблюдение по време на вота, камерите се включват за броенето

Политика

Без видеонаблюдение по време на вота, камерите се включват за броенето

Без видеонаблюдение по време на вота, камерите се включват за броенето - Tribune.bg
Снимка:
Няма да има видеонаблюдение по време на вота, а хората ще дават гласа си не в тъмна стая, а зад параван, коментира за БТВ заместник-председателката и говорителка на ЦИК Росица Матева. Тя потвърди, че данните от гласуването с машини и на хартия ще се записват поотделно в протоколите.
 
Матева препоръча на секционните избирателни комисии /СИК/ да се запознаят предварително с изборните книжа, за да не се допускат грешки. По думите й не е желателно да се бърза с преброяването на бюлетините и с попълването на протоколите. Самият протокол пък ще бъде качен на сайта на ЦИК след бренни дни, за да могат всички да се упражняват.
„Наблюдава се една такава тенденция – СИК бързат да приключат работа в изборните помещения и да отидат в  районните избирателни комисии/РИК/, за да са по-напред в редицата на чакащите. Когато обаче има допусната грешка в попълването на протокола, в РИК започва едно търсене откъде е тази грешка, трябва да се правят поправки. Ако обаче протоколът бъде внимателно попълнен и се преброят всички контроли, в РИК процесът ще бъде много по-бърз“, обясни още заместник-председателят на ЦИК.
 
Матева уточни също така, че този път машинният глас ще бъде записан и той ще се носи от хартиената разписка, докато преди това гласът се записваше в машината и се извличаше от техническото устройство. Сега СИК ще установява резултата не от дългия разпечатан протокол, а от разписките в кутията.
„Софтуерът ще бъде модифициран, както и техническото обслужване на всички дейности по машинното гласуване. Те са възложени отново на „Сиела Норма“ и на „Смартматик“, обясни още говорителят на ЦИК. Матева изрази надежда, че до следващите избори ще има малко повече време и държавата ще успее сама да организира техническото обслужване на машинното гласуване.
 
„В секциите с до 300 избирателя ще се гласува само с хартиени бюлетини, а в тези с над 300 избиратели ще се гласува както на хартия, така и с машина“, поясни още Матева. Тя уточни, че след пет поредни вота от ЦИК се взели решение да не правят целенасочена кампания за разясняване на машинното гласуване. Тази година акцентът ще е върху видеонаблюдението.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети